Stau în rând după pâine, de la primele ore ale dimineții. Zeci de oameni, majoritatea pensionari, fac cozi la magazinele de pâine, din Capitală. Pâinea socială, la prețul de 3 lei, dispare de pe rafturile magazinului, cât ai clipi din ochi. Nu că ar fi cea mai bună, dar e cea mai ieftină pâine, spun pensionarii care, din cauza sărăciei, sunt nevoiți să economisească.

„Am ieșit cu 1084 de lei, 43 de ani lucrați.”

Grăbiți să cumpere măcar o franzelă, oamenii au cam uitat de distanța socială.

Cu noaptea-n cap s-a trezit și Ion Jenunchi. A urcat în primul troleibuz ca să fie printre primii cumpărători. Totuși, când a ajuns, rândul era deja mare.

ION JENUNCHI, PENSIONAR: „E nevoie, sărăcie, pentru că totul este scump. Lumea este săracă, pensia este mică. Așa că săracii pensionari vai de capul lor, o târâie așa cum pot. Am lucrat o viață și am 1.600 de lei.”

Cu lacrimi în ochi, acest pensionar spune că o viață întreagă a lucrat, în speranța că la bătrânețe va avea un trai mai bun. Acum însă cumpără pâine de 3 lei, pentru că 5-6 lei este prea mult pentru el.

GRIGORIE, PENSIONAR: „Să lucrezi o viață întreagă și să ieși la pensie cu 1084 de lei. – De ce vă ajung acești bani? – Iată am cumpărat trei pâini mai ieftine și iată mă întrețin, ce să fac.

În aceeași situație este și Nina Mihailov, care se plânge că, în fiecare lună, împarte pensia pe la farmacii. Femeia nu, femeia nu s-a abținut să critice conducerea țării.

NINA MIHAILOV, PENSIONARĂ: „Noi, domnule, existăm!. Eu de o mie de lei lunar vă zic că cumpăr medicamente și cu 503 lei trăiesc. Vă dau dumneavoastră 503 lei, domnule Dodon și spuneți-mi dumneavoastră veți exista cu așa bani.

Am încercat să aflăm de la combinatul de panificație câte franzele sociale produc zilnic și dacă vor mări cantitatea de producție, odată cu creșterea solicitării. Responsabilii de acolo ne-au spus să expediem o solicitare în scris. Deocamdată, însă, nu am primit un răspuns. Potrivit unui studio realizat de Biroul Național de Statistică, un cetățean al Republicii Moldova consumă anual aproximativ 117 kg de pâine.

Reporter: Cătălin GORIA
Imagini: Roman BAHNĂ

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!