/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ De ani întregi, pensionarii fac rând la pâine în primele ore ale dimineții. „E nevoie, sărăcie...”

missing
08 septembrie 2020, ora 06:31

Stau în rând după pâine, de la primele ore ale dimineții. Zeci de oameni, majoritatea pensionari, fac cozi la magazinele de pâine, din Capitală. Pâinea socială, la prețul de 3 lei, dispare de pe rafturile magazinului, cât ai clipi din ochi. Nu că ar fi cea mai bună, dar e cea mai ieftină pâine, spun pensionarii care, din cauza sărăciei, sunt nevoiți să economisească.

„Am ieșit cu 1084 de lei, 43 de ani lucrați.”

Grăbiți să cumpere măcar o franzelă, oamenii au cam uitat de distanța socială.

Cu noaptea-n cap s-a trezit și Ion Jenunchi. A urcat în primul troleibuz ca să fie printre primii cumpărători. Totuși, când a ajuns, rândul era deja mare.

ION JENUNCHI, PENSIONAR: „E nevoie, sărăcie, pentru că totul este scump. Lumea este săracă, pensia este mică. Așa că săracii pensionari vai de capul lor, o târâie așa cum pot. Am lucrat o viață și am 1.600 de lei.”

Cu lacrimi în ochi, acest pensionar spune că o viață întreagă a lucrat, în speranța că la bătrânețe va avea un trai mai bun. Acum însă cumpără pâine de 3 lei, pentru că 5-6 lei este prea mult pentru el.

GRIGORIE, PENSIONAR: „Să lucrezi o viață întreagă și să ieși la pensie cu 1084 de lei. – De ce vă ajung acești bani? – Iată am cumpărat trei pâini mai ieftine și iată mă întrețin, ce să fac.

În aceeași situație este și Nina Mihailov, care se plânge că, în fiecare lună, împarte pensia pe la farmacii. Femeia nu, femeia nu s-a abținut să critice conducerea țării.

NINA MIHAILOV, PENSIONARĂ: „Noi, domnule, existăm!. Eu de o mie de lei lunar vă zic că cumpăr medicamente și cu 503 lei trăiesc. Vă dau dumneavoastră 503 lei, domnule Dodon și spuneți-mi dumneavoastră veți exista cu așa bani.

Am încercat să aflăm de la combinatul de panificație câte franzele sociale produc zilnic și dacă vor mări cantitatea de producție, odată cu creșterea solicitării. Responsabilii de acolo ne-au spus să expediem o solicitare în scris. Deocamdată, însă, nu am primit un răspuns. Potrivit unui studio realizat de Biroul Național de Statistică, un cetățean al Republicii Moldova consumă anual aproximativ 117 kg de pâine.

Reporter: Cătălin GORIA
Imagini: Roman BAHNĂ

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram