/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ La muncă, împreună cu părinții. Mai mult de jumătate dintre grădinițele din întreaga țară rămân încuiate

10 septembrie 2020, ora 20:40

Grădiniță la locul de muncă. Cât timp instituțiile preșcolare rămân încă închise în această perioadă, din lipsă de alternative, părinții își iau micuții cu ei la birou. Soluția nu este cea mai comodă pentru angajați, care trebuie să fie cu ochii pe copii, dar și pe rapoartele de la muncă. De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Educației susțin că primarii și directorii grădinițelor au avut timp suficient, pentru a organiza deschiderea instituțiilor.

De aproape două săptămâni, aceste două mămici, angajate ale unei firme de contabilitate din Hâncești, își iau micuții la birou. Pentru că grădinițele rămân încă închise, mamele nu au cu cine își lăsa copiii, așa că aceasta rămâne singura opțiune.

RODICA MORARI, ANGAJATĂ: „Soțul tot lucrează. În unele zile, pe un copil îl lua soțul, pe unul eu. Când poate vine el și ne aduce cu mașina, când nu venim la microbuz, cu mașină de ocazie. Prin transport public nu se îmbolnăvesc, la grădiniță s-ar îmbolnăvi.”

ANTONINA ZBEREANU, ANGAJATĂ: „Al meu e un pic mai gălăgios, provoacă mai mult sistemul nervos. Pleacă afară, poate pleca în stradă.”

Așa că, printre rapoarte și bilanțuri contabile, într-un colțișor a fost improvizat și un loc destinat copiilor. Aici, aceștia au parte de un program aproape ca la grădiniță. Micuții mănâncă la birou, se joacă și chiar sunt puși la somn.

RODICA MORARI, ANGAJATĂ: „Legănăm, suntem antrenate, picioarele în formă mereu. Ei deja s-au obișnuit, stingem lumina. MUSCA Vreo două ore la noi e liniște totală. Vorbim în șoaptă, deja și agenții noștri știu.”

ANTONINA ZBEREANU, ANGAJATĂ: „Trebuie să se găsească o soluție pentru a se rezolva problemele noastre, să meargă la copiii, să se joace, să fie mai sociabil.”

Mamele mai povestesc că este dificil să se concentreze la muncă, dar și să facă babysitting. Așa că numără zilele până când grădinițele vor fi deschise.

RODICA MORARI, ANGAJATĂ: „Nu știu cum o să continuăm. Acum e vreme frumoasă, dar ce se întâmplă când plouă, când o să ningă, eu nici nu vreau să-mi imaginez.”

Au noroc de o șefă mai indulgentă, spun angajatele.

VALENTINA MIRCA, DIRECTOARE, COMPANIE: „Să găsești un specialist e foarte greu, să-i interzici să vină cu copilul îl pui într-o situație. Nu poți să-l dezici nici de familie, nici de muncă, dacă nu va avea muncă, nu avea nici salariu. De aceea am și intrat în situația fetelor mele”.

TEXT Nu se știe însă când grădinițele din Hâncești îi vor primi pe micuți. Cei de la serviciul teritorial al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor ne-au spus că instituțiile încă nu au fost avizate pentru funcționare din cauza apei neconforme. De cealaltă parte, primarul orașului susține că se caută soluții.

ALEXANDRU BOTNARI, PRIMAR, HÂNCEȘTI: „Până în ziua de astăzi nu suntem autorizați, pentru că calitatea apei este proastă. Dar noi am contractat și apă potabilă. Asta e apa în regiune, alta nu avem, la moment. Din păcate, asta e situația.”

NATALIA GRÂU, SECRETAR DE STAT, MINISTERUL EDUCAȚIEI: „Amintesc că, în data de 24 iulie, Comisia Excepțională de Sănătate Publică a aprobat instrucțiunile cu privire la deschiderea instituțiilor. Prin urmare, autoritățile locale, împreună cu managerii, să pregătească instituția în context pandemic.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram