/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Zilierii, obligați să achite contribuții sociale câte 230 de lei pe lună: „Dacă mai plătim, cu ce rămânem?”

missing
15 septembrie 2020, ora 21:43

Zilierii nu se înghesuie să achite la stat contribuția socială de peste 2700 de lei pe an. O arată datele Casei Naționale de Asigurări Sociale. Deși sunt obligați prin lege să încheie un contract individual de asigurare socială, numărul acestora este de ordinul zecilor. Mai mult, cei care muncesc cu ziua nici nu vor să audă de contribuții la stat.

Cu mâinile bătătorite și fața arsă de soare, Lidia Mălai, din Horești, raionul Ialoveni, trudește mai în fiecare zi pe câmpurile din împrejurimi. Femeia povestește că face asta de când se ține minte, iar munca grea nu o sperie.

LIDIA MĂLAI: Noi suntem obișnuiți cu tot lucrul, care nu-i obișnuit e greu. Unde nu te-ai duce pe deal, e greu.”

Am întâlnit-o astăzi la cules roșii. Pentru o zi de muncă, femeia este recompensată, la sfârșitul zilei, cu maximum 300 de lei. Pensia nu-i ajunge, așa că banii primiți o mai ajută să acopere din cheltuieli. Legea, care a fost adoptată încă în 2018, o obligă să contribuie la stat cu peste 2700 de lei anual sau în jur de 230 de lei în fiecare lună. Femeia nu știe despre aceasta și nici nu vrea să-și împartă câștigul cu statul.

LIDIA MĂLAI: „Banii îs puțini, dacă mai plătim cu ce rămânem, rămânem cu nimic. Toată ziua muncim pe soare, pe căldură, pe nevoie”.

Zvonul a ajuns cu repeziciune și la colegele cu care femeia muncea astăzi cot la cot. Aceeași reacție au avut-o și celelalte ziliere.

Pentru vârsta noastră, toată ziua în soare, la 36 de grade nu-i ușor și încă să mai plătim și la alții, care stau la umbră și vor să mănânce și mai bun ca noi încă. Și nu-i chiar interesant. Care ne dau 250, care mai lucrăm că-s prieteni, care-s neamuri. Cam nu prea așa, să adunăm movili de bani.

Potrivit Legii, contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii, care ar trebui achitate de către zilier, se calculează după o altă formulă, decât cea aplicată angajaților în câmpul muncii. Mai întâi, acesta este obligat să încheie un contract individual de asigurare socială, la oficiul teritorial al Casei de asigurări.

CLARA SOROCEAN, ȘEF DIRECȚIE, CNAS:Persoanele, achitând contribuția prevăzută de Legea privind contribuția persoanelor la asigurările sociale de stat, se asigură pentru pensie, pentru limită de vârstă”.

Zilierii au fost obligați să achite contribuții la stat prin legea adoptată încă acum doi ani. Chiar și așa, cei de la Casa Națională de Asigurări Sociale spun că oamenii, care lucrează cu ziua, nu fac coadă la oficiile teritoriale, pentru a cere perfectarea unui contract individul. Anul trecut, de exemplu, au fost încheiate doar 75 de contracte de acest fel. Cei de la Inspectoratul de Stat al Muncii ne-au spus că, în 2019 au fost înregistrate 19 mii de ieșiri pe câmp ale zilierilor. Totuși, o evidență strictă a acestora este foarte greu de dus.

CLARA SOROCEAN, ȘEF DIRECȚIE, CNAS:Casa Națională, pur și simplu reamintește persoanelor, care desfășoară activități necalificate cu caracter ocazional, despre necesitatea asigurării naționale de stat obligatorii. Casa are funcția de a informa persoanele asigurate”.

Legea, care reglementează munca zilierilor, mai prevede că un om poate desfășura activități sezoniere, pentru acelaşi beneficiar, nu mai mult de 90 de zile pe an, iar timpul de muncă nu va depăşi 40 de ore pe săptămână. Plata va avea loc la sfârşitul fiecărei zile de muncă sau săptămânal, în cazul unui acord comun, în scris. Mai mult, beneficiarul este obligat să întrețină un Registru de evidență a zilierilor, iar datele să le transmită Inspectoratului teritorial de muncă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram