Peste 60 de mii de cetățeni moldoveni, din diasporă, s-au înregistrat în prealabil pentru scrutinul din 1 noiembrie. Este o cifră record, față de prezidențialele din 2016, când s-au înregistrat peste 3500 de moldoveni. În acest context, CEC propune să fie deschise 202 secții de votare peste hotarele țării. Preliminar, în Italia vor fi deschise cele mai multe secții – 45 la număr. Și asta pentru că, aici, s-au înregistrat prealabil peste 12 mii de moldoveni cu drept de vot.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale, 60.030 de cetățeni moldoveni, stabiliți peste hotarele țării, s-au înregistrat prealabil pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Această cifră este de 17 ori mai mare decât cea de la prezidențialele din 2016, când s-au înregistrat 3.570 de moldoveni. Cea mai mare mobilizare s-a atestat în Italia, unde s-au înscris prealabil peste 12 mii de cetățeni. Aceasta este urmată de Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cu 9.500 de conaționali înregistrați. Pe poziția a treia este Germania – cu peste 6400 de înregistrări.
În baza acestor date, Comisia Electorală Centrală a stabilit numărul și locațiile secțiilor de votare din străinătate. Datele au fost trimise Ministerului de Externe de către președintele CEC, Dorin Cimil. Totuși, aceste cifre nu sunt bătute în cuie. Documentul urmează a fi consultat cu autoritățile țărilor de reședință, pentru a analiza disponibilitatea deschiderii secțiilor date.
MIHAELA DICUSAR, REPORTERĂ TV8: „Așadar, potrivit documentului, cele mai multe secții de votare, 45 la număr, ar putea fi deschise în Italia, unde, prealabil, s-au înregistrat peste 12 mii de cetățeni moldoveni. La Roma și Milano vor fi câte patru secții în care moldovenii își vor putea exercita dreptul la vot”.
MIHAELA DICUSAR, REPORTERĂ TV8: „După ce în Federația Rusă peste 6000 de moldoveni s-au înregistrat că vor să voteze la alegeri, de două ori mai puțini decât în Italia, de exemplu, Comisia Electorală Centrală a decis să deschidă acolo 38 de secții de votare, de patru ori mai multe decât la alegerile prezidențiale din 2016. Cele mai multe, câte nouă la număr, ar putea fi la Moscova și Sankt-Peterburg”.
MIHAELA DICUSAR, REPORTERĂ TV8: „Următoarele în clasament sunt Statele Unite ale Americii – acolo unde ar urma să fie deschise 18 secții de votare. Urmează România cu 15 secții și Germania cu 11. Cu o secție mai puțin vor avea moldovenii stabiliți în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, unde ar urma să fie deschise câte zece secții de votare. Diaspora din Franța ar putea să-și exercite dreptul la vot în nouă secții, cea din Spania – în șapte”.
Subiectul secțiilor de votare de peste hotare a fost abordat astăzi și de către Asociația Promo-LEX, care tratează cu neîncredere și suspiciune intenția CEC de a deschide tocmai 202 secții.
PAVEL POSTICA, EXPERT, PROMO-LEX: „Problemele principale țin de faptul că resurse financiare bugetate sunt alocate doar pentru 150 de secții. CEC, în baza comunicării cu Ministerul de Externe cunoaște detalii despre eventuale refuzuri din partea țărilor gazdă de a deschide secții în teritoriilor lor”.
În acest sens, expertul crede că sunt necesare consultări publice, în cadrul cărora să fie prezentate toate materialele disponibile privind temeiul care a stat la baza stabilirii numărului de secții deschise într-o țară. De partea cealaltă, președintele CEC a precizat, într-un comunicat de presă, că a gestionat, în limita competențelor, transparent și corect, procesul de înregistrare prealabilă. Dorin Cimil mai spune că, după finalizarea procesului, a sesizat autoritățile competente să verifice informațiile sub aspectul veridicității datelor prezentate. Perioada de înregistrare prealabilă s-a încheiat ieri. Pentru a convinge autoritățile să deschidă mai multe secții de votare în diasporă, cetățenii aflați peste hotare s-au mobilizat pe rețele sociale.
Conform prevederilor legale, secțiile de votare, inclusiv cele de peste hotare, se constituie cu cel puțin 35 de zile înainte de ziua votării, adică până la 26 septembrie curent.