Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1033: Pensionari incendiatori, amenințări de la Putin și Abhazia în întuneric. Zelenski: „Vom învinge”

/VIDEO/ Un agricultor se plânge că are 90 de tone de varză pe câmp și nu are unde să le vândă

missing
17 octombrie 2020, ora 07:22

Are 90 de tone de varză pe câmp și nu știe unde să le vândă. Un agricultor din localitatea Roșcani, raionul Anenii Noi, se plânge că nu are piață de desfacere la noi în țară, dar, între timp, varza trebuie recoltată cât mai urgent. Întrucât a fost un an secetos, bărbatul a utilizat un sistem de irigare modern, ceea ce înseamnă și cheltuieli suplimentare. Experții în agricultură spun însă că nu este doar responsabilitatea autorităților, dar și a agricultorilor să găsească piețe de desfacere. În caz contrar, să se orienteze și să producă atât cât se consumă.

Ghenadie Zmeu este un legumicultor cu ani de experiență în spate. Acesta este primul an când, la mijlocul toamnei, nu are încă niciun contract încheiat pentru livrarea verzei.

GHENADIE ZMEU, AGRICULTOR: „Cererea este slabă la varză. Poate e în legătură cu pandemia și multe instituții nu activează, restaurantele și instituțiile de învățământ”.

Așa că, varza stă încă pe câmp.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Circa 60 de tone de varză de pe acest câmp riscă să ajungă la gunoi, dacă urgent nu va fi strânsă și vândută. Și asta pentru că varza nu rezistă la ploi și la temperaturi mai joase de -5 grade Celsius. În caz contrar, căpățina de varză crapă și nu mai poate fi comercializat”.

„Are greutatea specifică, e bună pentru murat. Trebuie comercializată. Dacă nu, o pierdem pe câmp”.

Astăzi este prima zi când agricultorul a chemat muncitorii să strângă măcar puțin.

„Anul ăsta mai târziu, așa e timpul. Ne-au spus să strângem acele două rânduri și acesta”.

Varza culeasă va fi dusă la piața angro. Dar și acolo legumele nu se vând deloc, zile la rând. Și asta în timp ce investițiile au fost colosale. Mai ales că, în acest an secetos, a fost nevoie și de irigare, care costă scump.

GHENADIE ZMEU, AGRICULTOR: „Avem cheltuieli pe irigare anul acesta în jur de 250 de mii. Metru cub de apă prestat de asociația noastră e în jur de 3,65 de bani”.

Pe lângă costurile de irigare, se adaugă și alte cheltuieli de zeci de mii de lei, pentru semințe hibrid, îngrășăminte scumpe și tehnologii moderne. Cu toate acestea, prețul la varză va rămâne același – 2 lei și 50 de bani pentru un kilogram.

GHENADIE ZMEU, AGRICULTOR: „Noi avem investit la hectar în jur de 80-90 de mii de lei. Reiese că sinecostul, la o roadă de 90 de tone cum preconizăm noi, o să ne iasă în jur de un leu”.

Experții în agricultură spun că este responsabilitatea autorităților, dar și a agricultorilor atunci când aceștia nu găsesc piață de desfacere. O soluție ar fi crearea unor comisii speciale, care ar estima de câtă producție e nevoie, pentru fiecare an în parte, atât pe piața internă, cât și cea externă. Atunci, agricultorii s-ar putea orienta cât trebuie să producă.

VASILE MÎRZENCO, DIRECTOR, FEDERAȚIA NAȚIONALĂ A FERMIERILOR: „Împreună elaborează un plan de producere pentru anul viitor: atâta morcov, ceapă, varză. Dacă știm piața internă câtă varză poate consuma, înseamnă că dacă producem mai mult, trebuie să avem contracte la export”.

Ghenadie Zmeu crește trei soiuri de varză, unul pentru consum în stare proaspătă, unul pentru murat, iar ultimul – pentru păstrare în timpul iernii. Primele două, însă, trebuie culese și vândute cât mai curând. În total bărbatul dețin 18 hectare pe care mai crește cartofi, sfeclă și morcov.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.