Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1033: Pensionari incendiatori, amenințări de la Putin și întuneric în Abhazia. Zelenski: „Vom învinge”

/VIDEO/ Cartofii moldovenești stau pe câmp. Agricultorii se plâng că pe piață sunt mai mulți cartofi de import decât autohtoni

missing
27 octombrie 2020, ora 20:54

Tot mai mulți agricultori de la nordul Moldovei se plâng de faptul că stau cu cartofii în grămezi și nu au unde își vinde marfa. Ei spun că pe piețile din țară este foarte multă producție de import, care se vinde la un preț mai mic decât cel propus de producătorii autohtoni. Potrivit lor, în timp ce cartofii moldovenești nu sunt achiziționați de stat, importatorii aduc cu vagoanele din România, Polonia, Belarus și Ucraina.

Stanislav Baeșu, un tânăr agricultor de la nordul Moldovei, este indignat de faptul că, în țara noastră, se importă masiv cartofi și nu se încurajează comercializarea producției autohtone. El spune că, la piețele din Chișinău, vând cei care au locuri de mai mult timp și cei care importă.

STANISLAV BAEȘU, AGRICULTOR: „Dorim ca, o mica perioadă de timp, de 2 – 3 luni, să ne ofere posibilitatea să ne vindem producția noastră, care am produs-o, iar după aia să se importe. Practic, nici locuri în piață nu avem ca să vindem producția noastră. Dorim ca noi să vindem ceea ce am produs să nu fim nevoiți să aruncăm sau să o lăsăm în camp”.

Astăzi, la piața agricolă din Chișinău, am surprins câțiva comercianți care și-au adus marfa direct de pe câmp. Ei se bucură că au un loc unde să vindă, dar se arată indignați de faptul că cei ce propun cartofi de import, îi vând la un preț mai mic și, prin urmare, le micșorează vânzările.

„Nu ar trebui de importat. Ar trebui a noastră, că nu putem vinde, nu putem vinde pe asta, cam e greu de vândut”.

„Noi creștem și nu putem vinde din cauza cui? Că aduc autocamioanele, noi suntem producători și nu putem măcar să ne scoatem datoriile”.

Alții producători susțin, însă, că nu sunt deranjați de faptul că în țara noastră se importă multă producție agricolă.

„Cartoful e moldovenesc de la Briceni. La moment, eu nu cred că e mai mult de import. La moment, dă Doamne să fie timp, ca oamenii să-i poată scoate. Eu nu văd cartofi de import, poate de la România că sunt câteva „furi”, față de anii trecuți când erau 100 de autocamioane. Anul acesta, prețul nu permite ca să se importe cartofi”.

Comercianții care vând cartofi de import nu au vrut să vorbească în fața camerei. Ei ne-au spus, însă, că preferă să aducă marfă din România, Polonia, Belarus și Ucraina, pentru că aceasta este de o calitate superioară și o iau la un preț mai mic.

„Sunt aduși, Irga, Polonia”.
„Fiindcă sunt mai buni, credem că sunt mai sănătos crescuți”.
„Să luăm așa dintr-o parte, da de import e mai de calitate, calitate superioară, dar moldovenesc ca pentru moldoveni”.

Contactați de TV8, responsabilii de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului ne-au spus că, atât producătorii autohtoni cât și importatorii de cartofi sunt tratați la egal, iar autoritățile nu pot interzice sau reduce cantitatea de import a cartofilor.

„ECATERINA GRIGOREAN, PURTĂTOARE DE CUVÂNT MADRM: „Le recomandăm ca să ia autorizație de la administrația publică locală, ca să le permită să vândă pe piața locală”.

Potrivit Biroului Național de Statistică, anul acesta suprafețele pe care s-au cultivat cartofi s-au mărit și constituie aproape 23 de mii de hectare în comparație cu 19 mii de hectare, cât au fost în 2019.

În țara noastră se consumă anual o cantitate de peste 330 de mii de tone de cartofi. Producătorii moldoveni au capacitatea de a produce în jur de 200 de mii de tone, restul fiind de import.

REPORTER- CĂTĂLINA GRAUR
IMAGINE- ROMAN BAHNĂ

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.