Comisia Electorală Centrală a reacționat la cazul de blocare a drumului de la Varnița, care duce spre secția de votare. Potrivit CEC, Inspectoratul General al Poliției a depistat că drumul a fost blocat de către observatori ai Asociației obștești Forța Veteranilor. În acest context, atenționează observatorii că trebuie să fie imparțiali în exercitarea obligaţiilor lor.

IGP a comunicat Comisiei despre două cazuri de încălcare de către unii observatori a normelor electorale. „E vorba despre două persoane acreditate din partea Asociației obștești Forța Veteranilor. În primul caz, pe podul de la Rezina, s-a încercat a stopa forțat un automobil care se deplasa în direcția secțiilor de votare din motivul presupunerii că erau 12 persoane. În al doilea caz, la Varnița, în mod intenționat, s-a blocat trecerea cetățenilor care doreau să intre într-o secție de votare”, a menționat Dorin Cimil, președintele CEC.

În acest context, CEC menționează că observatorii sunt obligați să fie imparţiali în exercitarea obligaţiilor şi să nu-şi exprime părerile personale sau preferinţele vizavi de anumiţi concurenţi electorali sau privind unele probleme ce apar în procesul alegerilor, să-şi îndeplinească obligaţiile într-o manieră corectă, să nu intervină în procesul alegerilor, în procedurile din ziua alegerilor sau în numărarea voturilor.

Comisia întreprinde măsuri, în măsura competenței sale, de a asigura tuturor cetățenilor Republicii Moldova de a-și exercita dreptul la vot. Orice acțiune de îngrădire a libertăților și drepturilor altor persoane este contrară legislației legislației Republicii Moldova, iar obstrucționarea dreptului la vot poate fi sancționată contravențional și penal”, atenționează CEC.

Totodată, Cimil susține că CEC a fost sesizată de Asociația Promo-LEX referitor la apelul și acțiunile unei asociații obștești ar realiza acțiuni de voluntariat pentru a ajuta persoanele în etate sau dizabilități să se deplasează la unele secții de votare din circumscripția electorală UTA Găgăuzia nr. 3. Pe acest caz, CEC a sesizat Inspectoratul General de Poliție și a solicitam în regim de urgență, informații detaliate la acest caz.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!