/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

CEC, despre drumul blocat de la Varnița. „Orice acțiune de îngrădire a drepturilor altor persoane este contrară legislației”

missing
01 noiembrie 2020, ora 12:58

Comisia Electorală Centrală a reacționat la cazul de blocare a drumului de la Varnița, care duce spre secția de votare. Potrivit CEC, Inspectoratul General al Poliției a depistat că drumul a fost blocat de către observatori ai Asociației obștești Forța Veteranilor. În acest context, atenționează observatorii că trebuie să fie imparțiali în exercitarea obligaţiilor lor.

IGP a comunicat Comisiei despre două cazuri de încălcare de către unii observatori a normelor electorale. „E vorba despre două persoane acreditate din partea Asociației obștești Forța Veteranilor. În primul caz, pe podul de la Rezina, s-a încercat a stopa forțat un automobil care se deplasa în direcția secțiilor de votare din motivul presupunerii că erau 12 persoane. În al doilea caz, la Varnița, în mod intenționat, s-a blocat trecerea cetățenilor care doreau să intre într-o secție de votare”, a menționat Dorin Cimil, președintele CEC.

În acest context, CEC menționează că observatorii sunt obligați să fie imparţiali în exercitarea obligaţiilor şi să nu-şi exprime părerile personale sau preferinţele vizavi de anumiţi concurenţi electorali sau privind unele probleme ce apar în procesul alegerilor, să-şi îndeplinească obligaţiile într-o manieră corectă, să nu intervină în procesul alegerilor, în procedurile din ziua alegerilor sau în numărarea voturilor.

Comisia întreprinde măsuri, în măsura competenței sale, de a asigura tuturor cetățenilor Republicii Moldova de a-și exercita dreptul la vot. Orice acțiune de îngrădire a libertăților și drepturilor altor persoane este contrară legislației legislației Republicii Moldova, iar obstrucționarea dreptului la vot poate fi sancționată contravențional și penal”, atenționează CEC.

Totodată, Cimil susține că CEC a fost sesizată de Asociația Promo-LEX referitor la apelul și acțiunile unei asociații obștești ar realiza acțiuni de voluntariat pentru a ajuta persoanele în etate sau dizabilități să se deplasează la unele secții de votare din circumscripția electorală UTA Găgăuzia nr. 3. Pe acest caz, CEC a sesizat Inspectoratul General de Poliție și a solicitam în regim de urgență, informații detaliate la acest caz.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram