Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, susține că instituția a făcut o evaluare a modului cum a avut loc procesul de vot duminică atât în țară, cât și peste hotare. Potrivit lui, instituția identificat carențele care au avut loc în procesul de vot și lucrează la un plan pentru a organiza mai bine al doilea tur de scrutin. Totodată, Dorin Cimil recunoaște că CEC datorează scuze alegătorilor atât din țară, cât și de peste hotare pentru problemele care au existat.

Am stabilit acele momente care nu au fost lucrate până la urmă și am decis planul de lucru de mai departe. Am fost contactați și de liderii diasporei, care ne-au indicat ce urmează și cum urmează să ne acționăm într-o situație sau alta. Am și elaborat un plan de acțiuni pentru turul doi ca să lichidăm acele neajunsuricare sunt evidente și care pot fi lichidate. De exemplu: să redirecționăm scanerele de la o secție la alta, unde numărul de alegători a depășit cifra de 3000, să mai suplinim cu urne de vot, să instructăm funcționarii pentru a face termometria nu în incinta nemijlocită a secției, dar în afară. Mai multe cabine de vot sau mai mulți operatori”, a declarat președintele CEC în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

CEC datorează scuze tuturor pentru acele acțiuni pe care nu le-a avut în calcul sau nu le-a întreprins și sperăm că pentru următorul tur vor fi lichidate”, a continuat Cimil. Totuși, președintele CEC consideră că cetățenii din diaspora trebuie să se autoorganizeze mai bine, să stabilească un grafic de votare pentru a nu forma cozi la secțiile de vot.

Dorin Cimil susține că va cere Ministerului de Externe să explice cazul de la o secție de votare din Frankfurt pe Main, Germania, unde până la ora 21.00 votau câte aproximativ o sută de oameni pe oră, iar între 21.00 și 22.00 au reușit să voteze 400 de persoane. „Probabil că este și factorul uman, oboseala sau lipsa de experiență. Aici trebuie făcute investigații concrete, la fața locului, poate este nevoie de înlocuit operatorii”, a declara Cimil.

După alegerile de ieri, mai mulți reprezentanți ai diasporei au scris pe rețelele sociale că cer deschiderea mai multor secții de vot, dar și amenajarea mai multor cabine de vot, pentru a-și putea exercita dreptul cât mai rapid.

Amintim că ieri la mai multe secții de votare s-au format cozi kilometrice de moldoveni, care au venit la alegeri. Mii de cetățeni au stat ore în șir în ploaie și s-au plâns că procesul electoral în diasporă a fost organizat insuficient de bine.

Diaspora a stabilit, ieri, un nou record. Pentru prima dată în istoria țării noastre, 15 la sută din alegătorii care și-au exprimat votul au fost din străinătate. Asta înseamnă aproape 150 de mii de oameni.

/VIDEO/ Record, stabilit de diasporă. Pentru prima dată în istoria țării, 15% din alegătorii care și-au exprimat votul au fost din străinătate

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!