Moldovenii stabiliți în Germania au inițiat o petiție și cer  îmbunătățirea și optimizarea procesului de vot pentru turul II al scrutinului din 15 noiembrie 2020, dar și suplinirea cabinelor de vot. 

„Noi, cetățenii din Republica Moldova, care ne aflăm temporar în Republica Federală Germania, suntem profund indignați de modul dezastruos în care a fost organizat scrutinul prezidențial din data de 1 noiembrie 2020 la cele cinci secții de votare deschise pe teritoriul Germaniei. Ore în șir de așteptare în cozi enorme, pe timp de pandemie și restricții pentru adunări de oameni, impuse de autoritățile locale, au fost provocate de managementul defectuos al autorității responsabile de organizare. Secțiile de votare amplasate în locuri puțin accesibile, cu puțin spațiu pentru desfășurarea normală a procesului electoral, dispuneau doar de două cabine de vot. În secția de votare din Frankfurt pe Main, în mediu, au votat doar 100 de persoane pe oră, iar programul de votare prelungit doar pentru o oră (timp în care au votat 400 de persoane), a lipsit mulți conaționali de posibilitatea de a-și exercita dreptul la vot”, se arată în textul petiției.

Totodată, moldovenii din Germania cer rechemarea ambasadorului Republicii Moldova în Germania, Oleg Serebrian, și consulului general de la Frankfurt, Mihai Căpățînă.

Petiția a fost semnată de zeci de moldoveni și poate fi găsită link-ul petitieonline.com.

Amintim că în Germania, în cadrul turului I al alegerilor prezidențiale, s-au forat cozi enorme la mai multe secții de votare. În aceste condiții, moldovenii au fost nevoiți să aștepte ore în șir pentru a putea să-și exercite dreptul la vot.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!