Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 996: Atac lângă Moldova, drone distruse și mesajul lui Trump. Scholz a vorbit cu Zelenski și Putin

/VIDEO/ Căpșuni ecologice, la început de noiembrie. Este vorba de o plantație în satul Hristoforovca, raionul Ungheni

missing
06 noiembrie 2020, ora 07:33

O plantație de căpșuni rodește, la început de noiembrie, în satul Hristoforovca din raionul Ungheni. Soții Vizitiu, ea de 64 și el – de aproape 70 de ani, nu se lasă de agricultură. Toată viața lor au crescut fructe, legume și flori. Acum, ajunși la pensie, par să fie mai energici ca niciodată. Muncesc în doi, iar în aceste zile, se dedică micii plantații de căpșuni.

De mai bine de 13 ani, Petru Vizitiu din satul Hristoforovca crește căpșuni în câmp deschis. El spune că anume căpșunile îi aduc cea mai mare satisfacție dar și venit, pentru că, de fapt, este o cultură rentabilă. Petru, împreună cu soția Galina, au 3 copii și 7 nepoți. Ei spun că se străduie anume pentru cei mai mici, iar principala lor preocupare este să obțină o roadă pur ecologică. De aceea, insistă să cultive fructele fără substanțe chimice, doar cu compost făcut în gospodărie. Asta și din motiv că toată familia consumă fructe și legume de pe plantația proprie.

PETRU VIZITIU, AGRICULTOR: „Tot timpul (de tăiat pauza) mă gândeam că mănânc eu și nepoții mei. Înainte de plantare introducem gunoi, îngrășăminte organice. Introducem normal, așa, până la 10 kg la metru pătrat sau în volum mai mare – până la 100 de tone la hectar.”

CĂTĂLINA GRAUR, REPORTERĂ TV8: „În plantația familiei Vizitiu toamna are miros de primăvară, tufele de căpșuni au chiar și floricele, acestea însă riscă să nu devină căpșuni, în acest an, pentru că timpul se răcește deja. Chiar și așa, cele care au reușit să se coacă sunt dulci, iar cel mai important este că sunt crescute natural.”

Anul împrejur, soții Vizitiu nu mai știu de odihnă. Munca le este prea dragă ca să renunțe, mai ales că oamenii din sat știu că, în fiecare sezon, bărbatul are ceva de vânzare. De când se știe, el își vinde marfa la piața din oraș.

PETRU VIZITIU, AGRICULTOR: „Iarna, creștem răsad pentru mai mulți legumicultori din raion. Ei s-au deprins, ne dau comandă, ce soi, și le creștem. Suntem cei mai ieftini la răsad din raion.”

Galina, soția bărbatului muncește cot la cot cu el de când s-a pensionat. 40 de ani a fost profesoară de limba franceză, iar acum, spune femeia, este la „odihna bine meritată”, adică în câmp.

GALINA VIZITIU, AGRICULTOARE: „Avem deja peste vreo 20 și ceva de ani, că eu mai mult eram cu condeiul în mână. MUSCA 0255-0304 Cândva, când activam în calitate de pedagog, soțul era singur la câmp. Atunci aveam 7 lucrători sezonieri, cu ziua, zilieri li se mai zice.”

Plantația de căpșuni nu a avut de suferit prea mult din cauza secetei din această vară, deoarece a fost irigată. Totuși, bărbatul spune că sistemul de irigare a fost funcțional abia din luna mai și nu din martie, cum era bine să se întâmple. Asta din motiv că asociația responsabilă abia atunci a racordat sistemul de irigare la rețeua de aprovizionare cu apă.

PETRU VIZITIU, AGRICULTOR: „Anul acesta, după hotărârea Guvernului, trebuia să fie transmisă sistemul de irigare asociațiilor de irigare, dar a fost un conflict de interese între unii șefi și, până s-a rezolvat, s-a întârziat și am pierdut, practic, prima roadă total.”

Afacerea cu căpșuni a familiei Vizitiu se întinde pe o suprafață de trei hectare. De regulă, sezonul de recoltare începe în iunie și durează până în noiembrie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.