Aproape 20 de abateri de la normele legale de întreținere a animalelor au fost depistate de experții ANSA, la Necropolă, locul unde sunt aduși și sterilizați câinii fără stăpân din Capitală. Pe lângă faptul că patrupezii nu ar fi hrăniți corespunzător, experții au mai depistat că, pe teritoriu, nu se respectă normelor sanitare, peste tot fiind împrăștiate oase de la cadavrele de animale.
Conducerea actuală a Necropolei nu neagă existența problemelor, dar spune că este nevoie de timp, pentru a schimba starea lucrurilor. Pe de altă parte, autoritățile se plâng că întreținerea animalelor ne costă tot mai scump.
A fost nevoie de o vizită de scurtă durată, la Necropolă, ca cpecialiștii de la ANSA să depisteze 19 încălcări ale normelor legale de întreținere a animalelor fără adăpost. Printre acestea se numără lipsa cuștilor, a sistemului de scurgere a apei, a vaselor pentru repartizarea hranei, dar și faptul că patrupezii nu sunt repartizați în voliere separate în funcție de vârstă, masă și bolile de care suferă. Responsabilii spun că sunt la curent cu aceste încălcări, dar se descurcă cu greu din cauza numărului prea mare de animale.
IRINA IACOVENCO, ȘEFA SECTORULUI NECROPOLĂ: „Teritoriul nu este foarte mare, iar câini sunt mulți și undeva trebuie aduși. Acum, numărul de câini este mai mare decât numărul de locuri disponibile, ca să le fie confortabil. Sunt 500 de locuri, iar câini sunt 800.”
Mai mult decât atât, Necropola ar trebui să funcționeze doar pentru a steriliza câinii, care ulterior vor fi ținuți aici până se vindecă, iar apoi transportați tot acolo de unde au fost luați. Însă despre jumătate din maidanezii de aici nu se cunoaște nimic, pentru că până acum aceștia nu erau trecuți în registru.
IRINA IACOVENCO, ȘEFA ADJUNCTĂ, SECTOR NECROPOLĂ: „Câinii nu au fost înregistrați cum trebuie. Sunt foarte mulți câini despre care nu știm de unde provin și nici nu-i putem întoarce, pentru că nu cunoaștem de unde au fost aduși.
O problemă este și lipsa condițiilor elementare pentru întreținerea câinilor până ce ei se vindecă după ce sunt sterilizați.
DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Pe teritoriul din spatele meu se găsesc așa-numitele cuști calde, șase la număr, unde sunt cazați câinii după procedura de sterilizare. Însă responsabilii spun ar fi nevoie de 100 de astfel de cuști.”
IRINA IACOVENCO, ȘEFA ADJUNCTĂ, SECTOR NECROPOLĂ: „Trebuie urgent să reconstruim voliere, să le facem mai calde, să punem acoperiș, să facem totul ca procesul de sterilizare să nu se oprească. 01:43-01:46 Nu e vorba de sume mari, până la 200 de mii de lei.”
Una dintre cele mai grave încălcări depistate de ANSA ține de faptul că animalele au acces direct la cadavrele altor câini, fapt ce denotă că sunt total neglijate condițiile sanitare. Mai mult, aici peste tot sunt împrăștiate oase de câini.
IRINA IACOVENCO, ȘEFA ADJUNCTĂ, SECTOR NECROPOLĂ: „Să nu uităm că este un cimitir orășenesc pentru animale. Aici sunt aduse cadavrele patrupezilor morți. Este foarte aproape. ANSA a zis că acolo trebuie de făcut un gard.
Pentru abateri de la prevederile Regulamentului de funcționare a Necropolei au fost amendate mai multe persoane, printre care și fostul șef al acesteea. Bărbatul a declarat, însă, că deja a depus o contestare în acest sens. El zice că a fost amendat pe nedrept, deoarece nu a dispus niciodată de bani suficienți, pentru a crea condiții mai bune la Necropolă. Totuși, rapoartele financiare par să denote altceva. De exemplu, aproape un milion de lei a fost alocat pentru construcția acestor voliere, care nu au nici acoperiș și nici un număr suficient de locuri pentru adăpost.
ROMAN TRAHTMAN, ȘEF SERVICIU DE ECARISAJ: „Afară, înainte de a prinde câinii, ei au supraviețuit și pe caniculă, și pe frig și totul este bine cu ei.”
IRINA IACOVENCO, ȘEFA ADJUNCTĂ SECTORULUI NECROPOLĂ: „Acum, trebuie urgent să le facem acoperiș și să construim cuști. Trebuie să reușim până la iarnă.”
Responsabilii de la Primărie spun că o altă neregulă este utilizarea irațională a banilor alocați de municipalitate. Astfel, bugetul de 3,5 milioane de lei, prevăzut pentru 2020, s-a dublat din cauza că sunt întreținuți prea mulți câini.
KARL LUGANOV, SPECIALIST, SECȚIA CONTROL ȘI PROTECȚIA ANIMALELOR: „Acolo, iese câte 500-600 de mii lunar. Adică, în acest an, Necropola ne va costa 6-7 milioane de lei. În ianuarie-februarie scrie că au fugit de la ei 300-400 de câini. Nu există documente care ar confirma acest fapt. Iese că orașul a cheltuit bani pentru acești câini, care s-au dus pe vânt.”
Printre alte nereguli depistate de ANSA sunt și lipsa supravegherii animalelor pe timp de noapte, lipsa dezinfectării cuștilor și a instrumentelor utilizate pentru sterilizare. Săptămânal, aici sunt sterilizați în jur de 20 de câini.