/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Principalul mijloc de transport al locuitorilor din satul Puhăceni este bicicleta

12 noiembrie 2020, ora 07:00

Principalul mijloc de transport al locuitorilor din satul Puhăceni, raionul Anenii Noi este… bicicleta. De la mic la mare, localnicii preferă să se deplaseze prin sat pe două roți. Așa au fost învățați de mici, spun ei, și transmit această practică din generație în generație. Oamenii de aici consideră că datorită acestui fapt, au un sat mai puțin poluat, iar ei duc un mod de viață activ și sănătos.

CĂTĂLINA GRAUR, REPORTERĂ TV8: „Fie că trebuie să meargă la magazin, la farmacie sau la poștă, locuitorii satului Puhăceni, aleg să se deplaseze… cu bicicleta. Aceștia spun că ajung mai repede, dar este și un mod de viața mai sănătos”.

Sătenii spun că le este ușor să se deplaseze cu bicicleta, deoarece localitatea lor este amplasată în lunca Nistrului într-o zonă cu un relief drept, fără dealuri și văi. Drumul este bun, iar oamenilor le place să pedaleze.

„În primul rând, un mod sănătos de viață, nu facem sport, nu practicăm și foarte des recurgem la ciclism. Este un sat unde, practic, toți locuitorii de la mic până la mare practică acest gen de transport”.

„Dacă în fața unor primării din țară sunt parcate mașini de lux, atunci în fața primăriei din satul Puhăceni, am văzut doar biciclete. Atât angajații Primăriei cât și primarul vin și pleacă de la serviciu doar cu bicicleta”.

OLGA NICARU, DACTILOGRAF PRIMĂRIA PUHĂCENI: „La noi este cel mai. Pe primul loc mijloc de transport. Eu fără bicicletă sunt ca fără picioare. Eu din copilărie merg pe bicicletă și am prins și părinți, mama mea 70 de ani are și tot fără bicicletă nu se poate deplasa, picioarele o dor, dar cu bicicleta mai bine, mai ușor până la biserică, până la magazin”.

Femei îmbrăcate în stil sport sau mai elegant, toate urcă pe bicicletă. Bărbații nu rămân nici ei în urmă. Decât să cheltuiască bani pentru combustibil ca să pornească cu mașina prin sat mai bine urcă pe bicicletă și își caută de drum.

„E ceva normal, ne-am deprins, de mici copii. Nu e o persoană care să nu meargă pe bicicletă. Sunt persoane care, mama mea să-i dea Dumnezeu sănătate, la 70 de ani, și oricum pe bicicletă. Nu avem bicicletă – nu avem mâini și nu avem picioare”.

„Și bătrâni și tineri și copii, în fiecare curte sunt biciclete individuale, fiecare are transportul lui. Așa am văzut de când am venit aici, eu de vreo 30 de ani sunt aici”.

Locuitorii satului Puhăceni își doresc chiar să organizeze și un festival de ciclism în satul lor. Vor să aibă și ei o sărbătoare, dedicată sătenilor, pentru care bicicleta este principalul mijloc de transport. Satul Puhăceni din raionul Anenii Noi are 3400 de locuitori.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram