Misiune ODIHR a monitorizat îndeaproape și desfășurarea turul II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și a prezentat un raport, unde au fost enumerate mai multe încălcări.
În raportul misiunii se precizează „că nu a observat procedurile din ziua alegerilor într-o manieră sistematică sau cuprinzătoare, însă membrii misiunii au vizitat un număr limitat de secții de votare (SV) în țară. În secțiile de votare vizitate, votarea a decurs, în mare parte, într-o manieră calmă și organizată, în pofida cozilor și a supraaglomerării ocazionale. Au fost constatate câteva cazuri de neregularități procedurale, majoritatea în timpul numărării voturilor. Au fost, de asemenea, constatate obstacole în accesul neasistat la SV-uri pentru alegătorii cu dizabilități. La fel ca în turul întâi, acuzații de cumpărare a voturilor și transportare organizată a alegătorilor au circulat în mass-media și pe rețelele de socializare, iar poliția a anunțat că a deschis o serie de anchete în acest sens. CEC-ul a sporit transparența procesului prin oferirea datelor în direct despre prezența la vot și rezultatele votării pe raioane”.
„Cu toate acestea, campania electorală negativă și divizivă, precum și mediatizarea polarizată, au afectat mediul campaniei și au degradat calitatea informațiilor disponibile pentru alegători. Reclamațiile privind neregulile financiare au rămas fără un răspuns adecvat, reiterând lipsa unei supravegheri eficiente a finanțării campaniei”, se mai arată în raport.
Precizăm că turul II al scrutinului prezidențial s-a desfășurat pe 15 noiembrie curent, iar Maia Sandu a obținut o victorie, acumulând 57,75 la sută din voturile alegătorilor, iar Igor Dodon s-a clasat pe locul doi cu 42,25% din numărul total de voturi
Vedeți mai jos raportul integral: