Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin

/DOC/ Propun modificări importante la Codul audiovizual. Socialiștii vor revenirea programelor tv din Rusia

missing
25 noiembrie 2020, ora 13:30

După ce au cerut statut special pentru limba rusă, deputații socialiști au venit și cu un proiect care va permite revenirea în spațiul mediatic a programelor analitice și informative din Rusia. Propunerea se regăsește într-un proiect de lege privind completarea și modificarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova.

Elaborat de aceeași trei deputați: Vasile Bolea, Bogdat Țîrdea și Adrian Lebedinschi, proiectul prevede modificarea aliniatului 4 din articolul 17 Protejarea spaţiului audiovizual naţional. În redacția actuală acesta permite instituțiilor media transmisiunea programelor de televiziune şi de radio cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, în SUA şi Canada, precum şi în statele care au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Federaţia Rusă nu a ratificat Convenția, ceea ce înseamnă că, din februarie 2018, când noul Cod al audiovizualului a intrat în vigoare, programele produse în această țară nu mai sunt retransmise în Moldova.

În schimb, deputații PSRM propun să fie modificat acest aliniat, iar dacă Parlamentul va accepta redacția propusă de aceștia, programele din Federația Rusă vor putea fi retransmise în R. Moldova. Socialiștii propun modificarea după cum urmează: „În vederea protejării spațiului audiovizual național și asigurării securității informaționale, furnizorii de servicii media și distribuitorii de servicii media sunt în drept să includă în oferta de servicii, transmiterea programelor de televiziune și de radio cu conținut militar, locale sau cele achiziționate-din terțe state, care corespund prevederilor concepției și Strategiei securității informaționale a Republicii Moldova”.

Un alt articol care ridică semne de întrebare este propunerea de a completa Articolul 78. Incompatibilităţile funcţiei de membru al Consiliului Audiovizualului. Deputații propun completarea articolului cu următorul aliniat: „În cazul nerespectării prevederilor prezentului articol, persoana vizată se consideră demisă de drept”. Acest aliniat îi va face vulnerabili pe membrii Consiliului Audiovizualului, care potrivit Codului Audiovizualului, trebuie să fie inamovibili pe durata mandatului.

O altă modificare esențială ține de televiziunea publică, autorii proiectului propun ca televiziunea publică să poată acorda servicii de difuzare a publicității contra cost. Acest drept i se va conferi prin modificarea articolului 66 Publicitatea și teleshopingul prin adăugarea următorului aliniat: „Prin derogare de la prevederile alin.'(5) din prezentul articol, furnizorii publici de servicii media pot difuza, contra unui tarif, publicitate care reflectă interesele societății și ale statului privind propagarea unui mod de viață sănătos, ocrotirea sănătății, protecția mediului înconjurător, integritatea resurselor energetice, protecția socială a populației și alte mesaje de interes public”.

De asemenea, autorii proiectului vin cu completări privind protecția confidențialității surselor de informare, una dintre ele ține de circumstanțele când se poate dezvălui sursa de informare și anume „Dezvăluirea unei surse de informare poate fi dispusă de instanța de judecată în cazul când acest lucru devine necesar pentru apărarea securității naționale sau a ordinii publice”.

În nota informativă a proiectului, autorii susțin că adoptarea modificărilor și completărilor propuse va permite o activitate transparență și echilibrată a furnizorilor de servicii audiovizuale și autorității de reglementare. Totodată, aceștia spun că operarea unor modificări și completări intervin, inclusiv ca urmare a propunerilor parvenite din partea radiodifuzorilor și a distribuitorilor de servicii media audiovizuale.

Proiectul a fost înregistrat în parlament la 23 noiembrie și a fost transmis deputaților și spre avizare Comisiilor permanente, Guvernului RM, CNA și Direcției generale juridice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.