Industria ușoară din Moldova este în continuă creștere, așa cum pe piața locală apar tot mai multe nume și branduri autohtone. Deși specialiștii în domeniu afirmă că scenariul de dezvoltare a industriei ușoare din Moldova întâlnește dificultăți și are unele lacune, tinerii designeri speră că operele lor vestimentare își vor găsi locul pe piață. Este și povestea a două tinere, care s-au lansat acum câțiva ani și muncesc zilnic pentru a face față concurenților. Mai mult, fetele activează și în cadrul unui centru de excelență în design vestimentar, care susține tinerii designeri și organizează variate conferințe pentru înregistrarea unei evoluții în domeniul dat.

Povestea Anastasiei a început acum trei ani, când pentru prima dată visul ei de a fi designer a devenit realitate. Totuși, se consideră încă un specialist începător, așa cum lansarea propriului brand implică multe greutăți, dar și muncă.

ANASTASIA CREȚU, DESIGNER VESTIMENTAR: „Pentru începător este ok, dar totuși piața este mică și oamenii nu sunt gata mereu să dea o sumă mai frumoasă pentru rochii calitative”.

Pasiunea în design vestimentar o are pentru rochiile de seară, dar și cele de mireasă. Ceea ce o deosebește de alții este gama caldă de culori, dar și stilul minimalist pentru care optează.

„Prefer culorile pastelate, după cum vedeți, tulul și formele vaporoase, totuși simpliste, fără să fie încărcate, cu detalii gen dantelă, care încă sunt în vogă”.

Deși numărul tinerilor designeri autohtoni este în continuă creștere, Anastasia afirmă că fiecare își are clientul său, iar concurența este un fenomen sănătos.

ANASTASIA CREȚU, DESIGNER VESTIMENTAR: „Nu e ușor, este muncă, atât fizică, cât și creativă și totuși trebuie să ai simțul ăsta estetic, să simți timpurile, ce-și doresc clienții. Pentru orice designer începător la noi se poate de găsit clientul său, cred că este loc pentru fiecare”.

Și Zorina este o fată ambițioasă, pasionată de esteticul vestimentar și țesături. Tânăra, însă, afirmă că în Moldova, industria ușoară autohtonă nu este cea mai favorabilă piață pentru lansarea unui nou brand de haine.

ZORINA DON, DESIGNER VESTIMENTAR: „Din cauza că sunt mai mulți, cumva nu se creează o nișă corectă de clienți, fiecare încearcă să-i acopere pe toți și nu-și găsește direcția sa personală”.

Deși îi plac creațiile îndrăznețe, și Zorina a optat pentru un stil minimalist a colecției sale. Asta, fiindcă publicul din Moldova nu este pregătit pentru lucrările ieșite din tipare.

ZORINA DON, DESIGNER VESTIMENTAR: „Sincer, prima mea colecție a fost tot așa, un pic mai deosebită pentru că persistă asimetriile, avangardul un pic și cumva foarte mic succes a avut și la fel a avut succes anume acele articole vestimentare care făceau parte din nișa asta simplă”.

Așa că unica opțiune pentru tânăra designeră a fost crearea unei colecții pe potriva tuturor.

„Am încercat ceva, care se cere pe piață și mai ales după sezon, pentru că vine sezonul rece și m-am gândit și m-am gândit că trebuie de făcut ceva pentru că lumea la sigur o să ceară și am decis să fac astfel de costume”.

Cuibul de idei al fetelor este un centru de excelență de design vestimentar din capitală. Pentru a asigura o evoluție continuă a tinerilor designeri, centrul organizează periodic și conferințe internaționale, la care participă diferiți specialiști în domeniu.

MARIA IAȚCO, PR CENTRU EXCELENȚĂ: „Pentru tinerii designeri este o oportunitate excelentă, pentru că ei au ocazia să afle informații de peste hotare, deci să-și pornească brandurile după scenarii internaționale și mai puțin după cele locale, care pe alocuri necesită cizelate și îmbunătățite după cum bine știm”.

Una dintre conferințele cu un astfel de impact, este Moldova Fashion Conference, care în această joi s-a desfășurat la a 5 a ediție, în regim online, din cauza pandemiei.

MARIA IAȚCO, PR CENTRU EXCELENȚĂ: „Datorită unei echipe profesioniste de suport tehnic, iată o avem acum online, în spatele nostru, avem peste 100 de persoane conectate și opt speakeri care s-au conectat din țări precum Suedia, Belgia, Olanda, Italia și vecinii noștri din România”.

Mai mult, centrul de excelență oferă și spații pentru tinerii designerii, asigurându-i cu utilaje, tehnică și condiții favorabile de dezvoltare.

REPORTERĂ: NICOLETA DODON
IMAGINI: GHENADIE STOIANOV

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!