Noul ambasador al R. Moldova în Federația Rusă ar putea fi numit deputatul socialist Vladimir Golovatiuc. Potrivit publicației kommersant.ru, autoritățile de la Chișinău au solicitat deja agrementul pentru numirea acestuia în funcție, iar însuși președintele Dodon s-ar fi adresat către Dmitri Kozak pentru a urgenta procedura.

UPDATE. 10:28. Șeful statului a confirmat că Golovatiuc a fost propus la funcția de ambasador al R. Moldova în Rusia.

„Da, eu pot să confirm. Săptămâna aceasta a fost retras dl Neguța și am spus acest lucru. Și într-adevăr au fost transmise solicitările pentru a obține agrementul de la partea rusă pentru dl Golovatiuc, președintele Comisiei buget, economie și finanțe din parlament. Eu cred că toți, și oponenții noștri politici din parlament, recunosc că este o persoană foarte profesionistă, care a fost și profesor la Universitatea din Sankt Petersburg. Este un economist de carieră. Și un politician de carieră. Și a fost președintele mai mult grupuri parlamentare și cred că este persoana care poate asigura un nou nivel al relațiilor bilaterale cu Federația Rusă”, a declarat Dodon.

Potrivit sursei citate, Igod Dodon dorește să reușească numirea lui în funcția de ambasador Golovatiuc până la depunerea jurământului de către Maia Sandu, eveniment care este planificat pe 24 decembrie. Aceiași sursă susțin că în cazul numirii lui Golovatiuc la șefia misiunii diplomatice din Moscova, relațiile Rusiei cu Maia Sandu vor începe cu tensiuni.

Precizăm că ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă a fost rechemat oficial din funcție. Cabinetul de miniștri a aprobat la decembrie solicitarea Ministerului de Externe privind rechemarea lui Andrei Neguța. Se întâmplă în urma scandalului iscat, după ce, acum câteva zile, într-un microbuz cu plăcuțe diplomatice, la Vama Palanca, au fost depistate cutii cu anabolizante. Premierul Ion Chicu i-a solicitat ministrului de Externe să verifice ce se întâmplă în Minister, întrucât Republica Moldova riscă să devină faima Europei la capitolul contrabandă prin intermediul diplomaților moldoveni, a precizat Chicu.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!