O nouă săptămână și un alt scandal legat de justiție. La mai bine de un an de când Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru urmărirea penală și percheziționarea fostului președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, hotărârea a fost anulată de Curtea de Apel Chișinău. Acum, toate probele acumulate de procurori într-un dosar penal inițiat pentru amestec în înfăptuirea justiției riscă să fie declarate nule, iar câțiva magistrați asupra cărora planează suspiciuni în acest caz ar putea ieși basma curată.
Hotărârea Curții de Apel Chișinău, prin care s-a anulat decizia CSM din octombrie 2019, care-l viza pe Druță, a fost emisă pe 7 decembrie, de un complet de judecată condus de Anatolie Minciună. Numele magistratului a figurat în mai multe anchete jurnalistice ce țin de proprietăți nejustificate și dosare de rezonanță. În septembrie curent, CSM l-a promovat pe Minciună la Curtea Supremă de Justiție, iar acum acesta așteaptă să fie numit de Parlament.
Decizia Curții de Apel i-a surprins atât pe procurori, cât și pe reprezentanții CSM, care sunt curioși să vadă argumentele magistraților. Până la publicarea hotărârii motivate, nimeni nu ne poate spune ce se va întâmpla cu dosarul penal, deschis în toamna anului trecut, pentru amestec în înfăptuirea justiției.
De fapt, decizia CA nu-l afectează acum pe Ion Druță, pentru că acesta a fost scos anterior de sub urmărire penală. Procurorii au motivat că nu sunt suficiente probe pentru a-i înainta învinuirea și expirase termenul limită de 6 luni pentru menținerea lui în calitate de bănuit. Surse din sistemul judecătoresc au declarat pentru „Cutia Neagră” că decizia Curții de Apel ar favoriza de fapt pe alți magistrați care figurează în ancheta procurorilor.
În timpul perchezițiilor din septembrie 2019, efectuate în biroul lui Ion Druță de la CSJ, oamenii legii au găsit mai multe note informative cu indicații pentru judecătorii care examinau dosare de rezonanță, fiindu-le dictate ce soluții să ia pe anumite cauze. Era menționat dosarul omului de afaceri Valentin Eșanu, catalogat ulterior ca fiind unul politic, dosarele în care erau vizați Andrei și Valentin Baștovoi, Gabriel și Anatol Stati, fosta șefă a „Victoriabank”, Natalia Politov-Cangaș, interlopul Oleg Pruteanu, alias „Borman”, dar și dosarul în care mai multe persoane erau învinuite de tentativa de asasinat a fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc.
Printre judecătorii menționați de mai multe ori în acea notă informativă din biroul lui Druță s-au numărat: Anatol Țurcanu, Oleg Sternioală, Maria Ghervaș, Victor Boico, Iurie Bejenaru și Valeriu Doagă. Procurorii spun că au audiat pe parcursul anului mai multe persoane, dar nu dezvăluie dacă intenționează să înainteze învinuiri vreunui judecător pe acest dosar. Cert este că decizia Curții de Apel pune în pericol toată munca procurorilor.
Sergiu Gavajuc, șef interimar Procuratura Anticorupție: „Noi în genere nu am văzut decizia Curții de Apel prin care au anulat decizia CSM-ului… În principiu, ar anula toate probele care au fost acumulate până atunci cu privire la efectuarea urmăririi penale, dacă ar rămâne în vigoare, dar la moment nu discutăm despre o asemenea situație”.
Procuratura Generală are la dispoziție 30 de zile pentru a decide dacă va face un recurs în instanța superioară.
Maria Vieru, purtătoare de cuvânt PG: „Este o soluție surprinzătoare și neașteptată. Procuratura nu s-a mai ciocnit cu astfel de practici. Așteptăm decizia motivată pentru a face cunoștință cu temeiurile și motivația instanței de apel, după care vom decide asupra perspectivelor de contestare”.
Timp de un an, la Curtea de Apel Chișinău au avut loc mai multe acțiuni suspicioase legate de acest dosar. Pe 19 decembrie 2019 a fost respinsă solicitarea avocatului lui Ion Druță de a suspenda hotărârea CSM prin care s-a dat acordul la pornirea urmăririi penale în privința judecătorului. Dosarul a fost repartizat pe rând mai multor magistrați, care l-au evitat și au scris cereri de abținere de la judecarea cauzei: Angela Bostan, Vladislav Clima, Viorica Mihăilă. Ultima a invocat faptul că a lucrat cu Ion Druță 15 ani la Judecătoria Botanica și acesta este nașul de botez al fiului său.
Ion Druță nu a fost de găsit pentru comentarii, având telefonul mobil închis, iar avocatul său a refuzat să discute cu noi despre decizia Curții de Apel din 7 decembrie pentru a face o claritate, atâta timp cât nu poate fi văzută hotărârea motivată a judecătorilor.
Nicolae Buzu, avocat: „Nu am acordul dumnealui să acord careva informații nimănui. …Niciun fel de clarificări, niciun fel de comentarii. Nu vă supărați…Va fi publicată hotărârea motivată, o să luați cunoștință. Doar atât. – Ce efecte produce această decizie nu vreți să ne spuneți? – Nu insistați”.
Trebuie să amintim și despre un alt episod care a avut loc mai devreme de inițierea dosarului penal pe numele lui Ion Druță. În iulie 2019, acesta a fost „înlăturat” de la conducerea CSJ de către Consiliul Superior al Magistraturii, împreună cu președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu și alți 6 magistrați cu funcții administrative, în baza notei informative în care judecătorul Mihai Murguleț a enumerat mai multe tentative de imixtiune în activitatea lui de înfăptuire a justiției. Murguleț spunea că Ion Druță i-ar fi solicitat soluționarea unui dosar civil în favoarea unei persoane.
Mihai Murguleț: „ -Ce se cerea să faceți? – Anumite acte de dispoziție ilegale pe care nici măcar cei care m-au rugat nu erau să le emită”.
Peste o lună, pe 24 iulie 2019, Curtea de Apel Chișinău a anulat parțial decizia CSM și i-a întors la serviciu pe Ion Druță și Radu Țurcanu, iar Procuratura Generală a decis că nu rezultă nicio „bănuială rezonabilă” din nota lui Murguleț că a fost comisă infracțiunea de amestec în înfăptuirea justiției.
Dacă dosarul inițiat ulterior pentru această infracțiune riscă să fie clasat, în cazul în care va rămâne în vigoare decizia Curții de Apel din 7 decembrie curent, celălalt dosar, în care Ion Druță este cercetat penal pentru îmbogățire ilicită nu va fi afectat, spune șeful interimar al Procuraturii Anticorupție. Oamenii legii așteaptă niște informații pentru a finaliza urmărirea penală și a expedia dosarul în judecată.
Sergiu Gavajuc, șef interimar Procuratura Anticorupție: „Mai durează. Nu am primit încă toate răspunsurile necesare, atât din străinătate, cât și de la autoritățile publice din țară. Când acumulăm deja toate probele necesare, atunci și vom dispune”.
Dosarul pentru îmbogățire ilicită a fost pornit după ce Serviciul de Informații și Securitate a analizat proprietățile dobândite de membrii familiei Druță și a constatat o mare diferență între acestea și veniturile declarate. Anul trecut, Procuratura anunța că a pus sechestru pe o mașină, 3 locuințe și 6 încăperi nelocative în valoare de 13 milioane de lei. La audieri, Ion Druță a declarat că imobilele au fost cumpărate din banii rudelor sale care muncesc peste hotare și el nu ar fi beneficiar.
„Ziarul de Gardă” a scris anterior că Ion Druță locuiește într-o casă de lux din cartierul Malina Mică, evaluată la peste 4 milioane de lei.
Fiica judecătorului, Cristina Druță, a cumpărat în 2011, pe când avea doar 20 de ani, un spațiu comercial de 164 metri pătrați într-un bloc nou din centrul Chișinăului, pe str. Serghei Lazo. Ulterior, tânăra a procurat două apartamente, o debara și două locuri de parcare într-un bloc de pe strada Independenței. Socrii pensionari ai judecătorului, care au locuit toată viața la Bălți, au investit în câteva spații comerciale din Chișinău, care ar valora 5 milioane de lei, iar părinții judecătorului din Telenești au cumpărat în 2016 un apartament de 80 de metri pătrați în complexul de pe strada Melestiu, construit pentru angajații Procuraturii.
Amintim că, în afară de Ion Druță, mai este un judecător învinuit de îmbogățire ilicită. Dosarul lui Oleg Melniciuc de la Judecătoria Chișinău a fost deschis de procurori încă în vara anului 2017, iar de un an se află pe rol la Judecătoria Anenii Noi, unde a fost strămutată cauza. Procurorii au constatat că Melniciuc deţinea în proprietate bunuri care depăşeau cu mult veniturile dobândite legal de magistrat. Jurnaliștii au scris anterior despre casa de lux a judecătorului din sectorul Râșcani, evaluată la 4 milioane de lei și mai multe spații comerciale în Chișinău pe care Melniciuc le-a înregistrat pe numele mamei sale pensionare.
Deși are la activ două dosare penale, unul pentru îmbogățire ilicită și altul pentru trafic de influență, Oleg Melniciuc activează în continuare la Judecătoria Chișinău.
Ion Druță a plecat din funcție în octombrie anul trecut. CSM i-a acceptat cererea de demisie, dar judecătorul a primit, așa cum prevede legea, o indemnizație unică la demisie în valoare de 459 de mii de lei.
În ianuarie 2020, Ion Druță a obținut licența de avocat, în baza prevederilor legale prin care judecătorii cu 10 ani de stagiu sunt scutiți de examenul de calificare. Atunci președintele Uniunii Avocaților din Moldova a declarat că legea trebuie schimbată pentru că are de suferit imaginea avocaturii, fiind acceptați în sistem foști judecători și procurori cu reputație dubioasă.