Demolare de proporții, contra cronometru! Timp de câteva zile, o clădire cu șase etaje, din zona centrală a capitalei, a fost pusă la pământ. Spre supărarea celor care locuiesc prin preajmă, care spun că nu au putut să se odihnească și nici aer curat ca să respire. Din cauza lucrărilor, praful de la construcție s-a așezat peste mașinile parcate în preajmă. Deși oamenii s-au plâns la autorități pe demolarea misterioasă, nu au mai primit vreun răspuns. La rândul lor, lucrătorii de pe șantier consideră că nu poartă nicio vină de ceea ce se întâmplă. Ba mai mult, ei spun că în astfel de condiții sunt nevoiți să lucreze mai mereu.

Aceste imagini ne-au fost trimise de o femeie care trăiește într-un bloc, situat vis-a-vis de clădirea ce se demolează. Se plânge că nu poate ieși din casă, iar poliția și cei de la Pretură, deși au fost sesizate, nu ar fi întreprins nimic, pentru a ameliora situația.

LOCATARĂ, AUTOAREA IMAGINILOR: „Ei nu au anunțat, nu a fost careva, de exemplu informație oarecare, oamenii când au venit de la serviciu au văzut doar un haos, chiar și în casă era praf, colb. Poliția a zis că nu poate aici să intervină , că trebuie la pretură, am telefonat la pretură fiecare ca și cum dintr-un cabinet în altul, unul îl sună pe celălalt și tot așa.”

Atât poliția capitalei, cât și pretura sectorului nu ne-au răspuns la telefon pentru reacții. Și locatarii din blocul de alături sunt afectați de lucrările de demolare. Unii ne-au spus că zgomotul le sperie copiii, iar pe pereți ar putea să apară fisuri, pentru că toate aceste blocuri sunt vechi.

„La mine casa se cutremură și balconul se cutremură, copilul de 6 ani se sperie de zguduiturile acestea. Eu cred că nu-i normal ce fac ei, trebuie cumva mai atent să desfacă.”

„E strașnic, atunci când stai în apartament și te zguduie și te sperii și eu aud chiar cum pereții crapă: trosc, trosc…”

Muncitorii, când au văzut echipa TV8, au preferat să se ascundă. Cei pe care am reușit să-i surprindem ne-au spus că nu pot să ne ofere detalii.

„Oamenii se plâng că e gălăgie foarte mare și nu pot dormi și se cutremură casa… – Nu știu nimic.”

„Dar e gălăgie și oamenii se plâng. – Da n-am treabă, ce?”

Lucrătorii nu au vrut să ne spună pentru ce companie prestează serviciile de demolare. Nu am găsit această informație nici pe plasele cu care a fost îngrădită construcția. De la oamenii din vecinătate am aflat că în clădirea demolată, de mai mulți ani, se dădeau în arendă, oficii. Potrivit șefului adjunct al Direcției arhitectură și urbanism a Primăriei Chișinău, Igor Vrabie, clădirea, care este aproape în întregime demolată deja, este o proprietate privată.

IGOR VRABIE, ȘEF-ADJ., DIRECȚIA GENERALĂ ARHITECTURĂ ȘI URBANISM: „Noi nu urmărim procesul, nu este de competența noastră. Dumnealor au autorizație, într-adevăr, din câte îmi pare, și deja dumnealor decid când încep lucrările.

Șeful adjunct al Direcției arhitectură ne-a spus că nu știe ce urmează să fie ridicat în locul clădirii care se demolează, pentru că, afirmă el, decizia îi aparține proprietarului terenului. Am încercat să aflăm detalii de la agentul economic. Deși ni s-a promis un răspuns, acesta nu ne-a fost oferit, deocamdată. De partea cealaltă, locatarii susțin că în locul clădirii demolate ar urma să fie construit un hotel.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!