Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Șoferul microbuzului, prins cu anabolizante, a povestit cine a transmis marfa și unde urma să ajungă. Explicațiile ambasadorului Neguța

missing
18 decembrie 2020, ora 09:04

O captură surpriză dintr-un microbuz cu numere diplomatice a dus, în doar patru zile, la demisia celui mai longeviv ambasador al R. Moldova la Moscova, Andrei Neguța. Acesta a fost rechemat acasă după ce în mașina cu care era transportată corespondența diplomatică din Moldova în Rusia au fost descoperite cutii cu anabolizante în valoare de 8 milioane de lei. Marfa urma să ajungă prin contrabandă la Moscova. Cutia Neagră a investigat cazul și a descoperit că acesta ascunde multe alte mistere despre care oamenii legii tac.

Anunțul despre contracararea unei tentative de trafic ilicit de anabolizante cu folosirea unei mașini cu numere diplomatice, stopată la postul vamal Palanca, a fost făcut de către SIS și Serviciul Vamal chiar în seara zilei de 5 decembrie. Serviciile de presă ale celor două instituții au informat că operațiunea a fost desfășurată de SIS și Vamă, iar șoferul microbuzului a fost reținut. Sursele noastre din cadrul SIS ne-au comunicat despre faptul că microbuzul ambasadei moldovenești la Moscova era implicat în contrabandă cu steroizi ofițerii SIS știau încă din vară, cu toate acestea reținerea a avut loc abia peste jumătate de an.

Deputatul PAS, Lilian Carp, susține la rândul său că în ultimul an, acest microbuz a trecut vama de 17 ori. Totuși nu este clar dacă de fiecare dată mașina a transportat anabolizante. În dosarul penal inițiat de PCCOCS pe acest caz a fost reținut șoferul microbuzului. Scopul oamenilor legii este să afle și să demonstreze cine sunt toate persoanele implicate în contrabanda cu anabolizante, dacă e vorba despre un caz singular sau o schemă și cine sunt producătorii substanțelor interzise pentru export. Întrebarea principală pe care ne-o adresăm noi este însă dacă au avut cei de la Ambasada Moldovei in Rusia complici la Chișinău.

Potrivit unor surse din cadrul Procuraturii, șoferul microbuzului afirmă că a ridicat încărcătura de la un oficiu al Serviciului Protecție și Pază de Stat de pe str. Sfatul Țării. La rândul său, deputatul Lilian Carp spune că aceste colete nu putea ajunge în mașină fără sigiliul și un document de însoțire oferit de Direcția tehnică a Ministerului  de Externe.

Lilian Carp, deputat PAS: „În acest caz vorbim despre direcția tehnică a Ministerului Afacerilor Externe care sigilează orice colet și emite o scrisoare de descriere a conținutului propriu-zis. Totodată, fiecare deplasare a acestui transport este coordonată cu Ambasada și MAEIE”.

Făcând trimitere la surse din cadrul SIS, deputatul Platformei DA, Chiril Moțan, susține că afacerea ilegală a fost curată de mai mulți apropiați ai lui Igor Dodon și chiar de fatele său Alexandru Dodon . In replică, Igor Dodon respinge toate acuzațiile.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe, chiar dacă a reacționat prompt la scandalul cu implicarea mașinii Ambasadei moldovenești de la Moscova și a anunțat că va demara o anchetă internă, cu solicitarea explicațiilor de rigoare din partea angajaților ambasadei de la Moscova, nu spune nimic despre o posibilă implicare a unor funcționari din cadrul Ministerului în acest caz.

Eugen Revenco, secretar general al MAEIE: „Noi nu ne cunoaștem cu dvs personal, de aceea eu ezit să vă dau oricare comentariu la telefon. Eu nu știu despre ce punct de pe Sfatul Țării vorbiți. Nu cunosc niciun fel de declarații care le-ar fi făcut șoferul. Toate investigațiile sunt conduse de alte autorități”.

Explicațiile ambasadorului Neguță

În schimb, fără a aștepta rezultatul anchetei, șeful Diplomației moldovenești a venit miercuri la ședința Guvernului și a cerut rechemarea ambasadorului Andrei Neguța. Dacă ministrul Aurel Ciocoi a preferat să nu comenteze acțiunile ambasadorului nostru la Moscova, premierul Ion Chicu a fost foarte dur în declarații. Surprinzător, dar și președintele Igor Dodon, prieten vechi cu Neguța, nu a ezitat să îl acuze și să-i ceară public demisia.

La tot acest șir de critici și acuzații, Andrei Neguța a ales că răspundă cu tăcere. Singurul lucru pe care l-a făcut ambasadorul a fost să transmită o explicație în adresa ministrului Ciocoi, justificându-se că nu a știut nimic despre anabolizante, iar în acele cutii urma să fie vin pe care a acceptat să îl transporte la Moscova cu mașina ambasadei, la rugămintea insistentă a fiului său, Chiril Neguța. Ultimul ar fi fost rugat să aducă vin moldovenesc de colegii săi de la „Mejreghiongaz”, o companie-fiică a „Gazprom”, unde lucrează fiul ambasadorului.

Neguța nu a revenit la Chișinău și nici nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi vreun comentariu.

A fost totuși scandalul anabolizantelor adevăratul motiv pentru care a fost rechemat Neguța din funcție? Sursele noastre din cadrul Ministerului de Externe si SIS spun că încă din această vară Igor Dodon ar fi încercat să îl înlocuiască pe actualul ambasador de la Moscova cu unul dintre consilierii săi – Serghei Mișin, responsabil de relații interetnice. În octombrie 2019, Procuratura Anticorupție a anunțat că pe numele lui Mișin a fost pornit un dosar penal pentru că și-ar fi înșelat o clientă în perioada în care activa în calitate de avocat. Pe același motiv, Mișin a fost lipsit și de licența de avocat. Vineri însă a apărut un nume de succesor pentru Neguța – deputatul socialist Vladimir Golovatiuc. Potrivit lui Dodon, Ministerul de Externe a solicitat deja și agrementul autorităților ruse pentru Golovatiuc.

Alte două detalii importante din acest scandal țin de SIS și producătorii anabolizantelor.  Serviciul de Informații și Securitate anunță că a condus operațiunea de la punctul vamal Palanca. Totuși, SIS are detașat de mai bine de un an un reprezentant la Ambasada R. Moldova la Moscova. Acesta era obligat să cunoască despre existența schemei de contrabandă cu anabolizante încă de acum un an, dacă aceasta exista.

Cât despre anabolizante – pozele cu cele zece cutii aflate în mașina cu numere diplomatice trădează că producătorul acestora ar fi o companie bulgară „Cygnus Pharmaceutical”. Cei de la SIS susțin însă că producerea pastilelor și fiolelor cu steroizi a avut loc ilegal pe teritoriul necontrolat din stânga Nistrului. Nu este clar cum au importat acești producători materia primă pentru producerea anabolizantelor.

Mărturiile șoferului

Astăzi de dosarul capturii de anabolizante din mașina Ambasadei Republicii Moldova la Moscova se ocupă procuratura specializată PCCOCS. Aceeași procuratură, în 2016 a inițiat o cauză penală urmare a unei alte capturi de proporții de anabolizante făcută SIS la Aeroportul International Chisinau. Atunci ofițerii SIS descoperiseră 15 saci poștali cu colete cu anabolizante camuflate sub formă de cărți și produse publicistice. Valoarea mărfii era de câteva sute de mii de euro. De patru ani de zile, dosarul nu s-a clintit din loc la procuratură, chiar dacă în toamna anului 2016, adjunctul PCCOCS, Vitalie Busuioc, ne dădea asigurări că toți cei implicați fuseseră identificați.

Ion Caracuian, șef PCCOCS: „Șoferul din prima declarație a colaborat cu ancheta, a dat declarații cu referință la ceea ce are în automobil, la inițiativa cui și unde sunt transportate aceste mărfuri. Noi am elaborat câteva versiuni, inclusiv suntem în elaborare de o cerere de comisie rogatorie pentru a stabili și alte circumstanțe care nu sunt legate de teritoriul R. Moldova… La moment, oficial, pe dosar, statut de învinuit are șoferul. Despre alte persoane nu vă pot relata”.

Să ne întoarcem la Ambasada R. Moldova la Moscova și la ambasadorul Neguță. Acesta nu este primul scandal de proporții în care este implicat diplomatul și ambasada. În martie 2013, ambasada din Rusia s-a aflat în centrul unui scandal mediatic după ce presa a aflat că misiunea diplomatică eliberase plăcuțe de înmatriculare cu numere diplomatice pentru mai multe mașini aflate în proprietatea lui Ilan Șor sau a soției acestuia, interpreta Jasmine. Jurnaliștii de la deschide.md nu au reușit atunci să stabilească când exact fuseseră eliberate numere de înmatriculare diplomatice pentru bolizii lui Șor. Neguță tocmai își încheiase misiunea de ambasador al Moldovei la Moscova, funcție în care s-a aflat din 2008 și până la mijloc de 2012. Tot soții Șor au reușit să obțină în gestiune și restaurantul din incinta ambasadei moldovenești de la Moscova. Tranzacția de asemenea a avut loc în perioada în care ambasador era Neguță.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.