Prim-ministrul în exercițiu, Ion Chicu, declară că fermierii care protestează în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) sunt activiști politici, aceștia fac parte din Partidul Acțiune și Sociale (PAS) și Platforma Demnitate și Adevăr, iar manifestațiile, potrivit lui Chicu, s-ar fi transformat în unele politice. Declarațiile au fost făcute miercuri, 23 decembrie, de către Ion Chicu în cadrul emisiunii Politica Nataliei Morari de la Tv8.

Ion Chicu, prim-ministru în exercițiu:Eu nu sunt criminal să iau banii de la copii și să-i dau tractoriștilor. Cei care protestează în PMAN sunt activiști politici, fac parte din PAS și Platforma DA. Tractoriștii sunt aduși în centru. Ceea ce avem noi cu tractoriștii din Ștefan Vodă, eu nu am dreptul să iau salariile profesorilor și medicilor și să le împart tractoriștilor care n-au plătit cinci ani impozite. Acolo sunt activiștii PPDA care au plătit impozit un leu și au primit trei lei înapoi. Acela care a arat în fața Catedralei e om sănătos?”.

Luni, 21 decembrie, agricultorii au avut o întâlnire cu ministrul Agriculturii, Ion Perju, însă ceea ce trebuia să fie un dialog constructiv, a degenerat în ceartă și nu s-a soldat cu niciun rezultat. Înrăiți, oamenii au ieșit marți, 22 decembrie, din nou în stradă. Pentru că nimeni din Executiv nu a venit să le asculte doleanțele, ei au blocat cu tractoarele bulevardul Ștefan Cel Mare. Cel mai supărat s-a dovedit a fi, însă, un fermier, care, în semn de protest, și-a luat tractorul și a tras o brazdă chiar pe un gazon din Parcul Catedralei.

Ultimele săptămâni au fost marcate de protestul agricultorilor. Zeci de oameni au manifestat în fața Guvernului, iar mai apoi și a Parlamentului, cerând să li se ofere compensații pe măsura pierderilor suportate în timpul secetei, dar și reducerea TVA-ului de la 12 la 8 procente pentru produsele agricole.

Premierul Ion Chicu și-a dat demisia, astăzi, cu tot cu Cabinetul său de Miniștri. Anunțul a fost făcut cu doar câteva ore înainte de ședința Parlamentului, la care urma să fie examinată moțiunea de cenzură, înaintată de deputații PAS. Astfel, ședința a fost amânată, iar premierul în exercițiu speră cât mai curând să aibă o întrevedere cu Maia Sandu, pentru a discuta despre ceea ce urmează. La rândul său, președintele Igor Dodon a promis că perioada următoare va fi una interesantă.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!