Trotuarele din capitală sunt împânzite, pe alocuri, de zeci de brazi naturali. În fiecare sector al Capitalei au fost identificate locuri speciale pentru grădini improvizate cu brazi naturali, crescuți în Moldova ori aduși din România, Olanda sau Danemarca. Pietonii mai că nu au pe unde trece, pe trotuare, dar nu sunt deranjați de acest lucru, pentru că, în așa fel, spun că admiră frumusețea Pomilor de Crăciun și le simt aroma. Totuși, ei se arată nemulțumiți… de prețuri, deoarece li se par cam piperate.

O mulțime de brazi stau aranjați pe trotuarele din cartierul Telecentru al Capitalei în așteptarea cumpărătorilor.

„Da cum, parcă îs în pădure…”.

„Da, foarte frumos…”.

Spre exemplu, această femeie nu a putut trece pe lângă brazi fără să cumpere unul. Chiar dacă i se pare că a achitat prea mult pentru brad, ea spune că măcar asta o să-i creeze în casă atmosferă de sărbătoare.

„- Cum vă par prețurile? – Piperate, dar pe măsura vremii. – De care brăduț ați ales? – Ăsta. – Și cât sunteți gata să scoateți din buzunar? – 600 de lei am scos din buzunar. Se ridică dispoziția și se face o dispoziție de sărbătoare”.

Alți trecători nu se avântă, însă, să cumpere un brad natural, deoarece prețurile le par exagerate.

„Spun că este foarte bine că la noi se vând brazi dar eu mai sunt și pentru că ei să nu fie tăiați. Foarte plăcut, foarte frumos și, apropo, prețurile sunt inaccesibile. Este foarte scump nu știu de ce”.

CĂTĂLINA GRAUR, REPORTERĂ TV8: „Trotuarele din Chișinău au prins viață în această perioadă, peste o sută de brazi pe aceste alei. Cei crescuți în Moldova au un preț de minim 300 de lei, iar dacă doriți brazi aduși din Olanda sau Danemarca trebuie să scoateți din buzunar cel puțin 500 de lei. Iar cel mai mare și mai scump brad costă în jur de 3000 de lei”.

Cât despre vânzări, comercianții spun că sunt încă slabe, iar oamenii vin mai mult să se plimbe printre brazi, să-i admire și să îi miroase. De cumpărat – nu prea cumpără.

IGOR, VÂNZĂTOR: „În jur la 10 brazi pe zi se vând la moment, adică așteptăm și noi vânzări mai mari. Asta adică pe 23, 24 cred că se vor dubla vânzările. – Mai aproape de Crăciun, de Revelion? – Da, da, da cred că oricum nu va fi ca anii trecuți dar sperăm la ceva mai bun”.

Și mai mulți brazi am găsit în sectorul Râșcani al Capitalei, acolo unde sunt peste 100 de brazi pe o lungime de un kilometru. Iar pentru că aici și fluxul de trecători este mai mare, comercianții nu se plâng de vânzări. Totuși, și aici cumpărătorii mai mult îi admiră decât îi procură.

„Mă simt foarte bine, pentru că îți pare că ești într-o pădure de brazi și respirăm aer curat”.

„Măcar să merg printre ei dacă nu-mi cumpăr, pentru că nu am pentru cine cumpăra”.

Anterior, Agenția Moldsilva a anunțat că, în acest an, va pune în vânzare peste 50 de brazi crescuți în pepinierele din Moldova, iar comercializarea acestora a început la mijlocul lunii decembrie.

REPORTER- CĂTĂLINA GRAUR
IMAGINE- GHENADIE STOIANOV

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!