/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete, flăcări în Rusia și atac la Harkov! SUA încep să trimită noul ajutor Kievului

Un deputat riscă să rămână fără mandat. A ajuns în vizorul ANI, după ce nu ar fi renunțat să administreze o firmă

missing
05 ianuarie 2021, ora 15:07

Un deputat riscă să rămână fără fotoliu după ce a ajuns în vizorul Autorității Naționale de Integritate (ANI). Alesul poporului este învinuit că în timp ce exercita mandatul de parlamentar nu a renunțat să administreze o firmă, punându-și semnătura pe mai multe facturi. 

În aceste sens, ANI a emis un act de constatare a încălcării regimului juridic al incompatibilităților de către un deputat din Parlamentul Republicii Moldova.

Conform actului de constatare, deputatul a devenit administrator în cadrul unei firme în anul 2013. Din 2014, acesta este parlamentar, iar pe durata celor două mandate de legiuitor, nu a renunțat la calitatea sa de administrator al firmei.

În cadrul controlului, s-a constatat că, deputatul și-a continuat exercitarea atribuțiilor de administrator, și-a pus semnătura pe mai multe facturi fiscale și alte documente interne din cadrul firmei, asigurând în acest mod funcționalitatea acesteia.

Totuși, din informațiile acumulate, inspectorul nu a reușit să probeze dacă deputatul a fost remunerat pentru activitatea sa de administrator al firmei. Însă, inspectorul a punctat în decizia sa că, nu este relevant speței, lipsa sau prezența unui salariu, pentru a demonstra deținerea unei funcții remunerate, deoarece important este de a stabili dacă persoana desfășoară o activitate care presupune o recompensă și care, generează o situație de incompatibilitate.

În cazul dat, deputatul nu și-a soluționat starea de incompatibilitate în termenul stabilit de lege, fie prin demisionarea din funcția de deputat sau renunțarea la calitatea de administrator.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv,inspectorul de integritate va sesiza Parlamentul pentru a iniția procedura de încetare a mandatului de deputat.

Totodată, acesta riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de deputat timp de trei ani, urmând să fie înscris în Registrul Interdicțiilor al ANI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram