Un deputat riscă să rămână fără fotoliu după ce a ajuns în vizorul Autorității Naționale de Integritate (ANI). Alesul poporului este învinuit că în timp ce exercita mandatul de parlamentar nu a renunțat să administreze o firmă, punându-și semnătura pe mai multe facturi. 

În aceste sens, ANI a emis un act de constatare a încălcării regimului juridic al incompatibilităților de către un deputat din Parlamentul Republicii Moldova.

Conform actului de constatare, deputatul a devenit administrator în cadrul unei firme în anul 2013. Din 2014, acesta este parlamentar, iar pe durata celor două mandate de legiuitor, nu a renunțat la calitatea sa de administrator al firmei.

În cadrul controlului, s-a constatat că, deputatul și-a continuat exercitarea atribuțiilor de administrator, și-a pus semnătura pe mai multe facturi fiscale și alte documente interne din cadrul firmei, asigurând în acest mod funcționalitatea acesteia.

Totuși, din informațiile acumulate, inspectorul nu a reușit să probeze dacă deputatul a fost remunerat pentru activitatea sa de administrator al firmei. Însă, inspectorul a punctat în decizia sa că, nu este relevant speței, lipsa sau prezența unui salariu, pentru a demonstra deținerea unei funcții remunerate, deoarece important este de a stabili dacă persoana desfășoară o activitate care presupune o recompensă și care, generează o situație de incompatibilitate.

În cazul dat, deputatul nu și-a soluționat starea de incompatibilitate în termenul stabilit de lege, fie prin demisionarea din funcția de deputat sau renunțarea la calitatea de administrator.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv,inspectorul de integritate va sesiza Parlamentul pentru a iniția procedura de încetare a mandatului de deputat.

Totodată, acesta riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de deputat timp de trei ani, urmând să fie înscris în Registrul Interdicțiilor al ANI.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!