/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Pleacă spre a doua casă. După sărbători, sute de moldoveni se întorc în țările unde lucrează și trăiesc de ani buni

missing
08 ianuarie 2021, ora 08:00

De câteva zile, Aeroportul din Chișinău este scena celor mai triste și lacrimogene despărțiri. După ce au petrecut sărbătorile, sute de moldoveni sunt nevoiți să se rupă de lângă cei dragi și să revină la muncă, în străinătate. Germania, Franța, Italia – sunt țările în care mulți moldoveni și-a găsit a doua casă. Din cauza pandemiei, oamenii nu prea știu când vor mai avea ocazia să-și strângă rudele la piept. Mulți și-au luat rămas bun cu gândul că ar putea fi ultima îmbrățișare din acest an.

Elvira și-a petrecut sora și familia ei cu lacrimi în ochi. Sunt deja patru ani de când este alături de ei doar de sărbători, iar în 2020 revederile au devenit și mai rare din cauza pandemiei.

„Demult au organizat să vină, dar cu pandemia nu au putut. Dar acum au zis: venim și atât.”

Tânăra însă speră că data viitoare va putea pleca alături de ei în Germania, odată și pentru totdeauna.

„Aici sunt părinții, casa, familia, dar oricum nu e de ajuns. E unica soră și e normal că vreau să-mi fie alături.”

În Germania și-au făcut a doua casă și acest cuplu. Elena și Alexandru au plecat încolo, în căutarea unui trai mai bun, pe care l-au găsit în Munchen. Însă, dorul de casă îi macină an de an.

„Un pic de strângere de inimă ca de fiecare dată, dor de zeamă și plăcinte, pe care acolo nu le vom găsi.”

Tinerii se bucură că, din cauza pandemiei, angajatorii le-au permis să stea mai mult timp în Moldova.

„Desigur, cu toate restricțiile ne înțelegeam din timp. Câteva zile nu a mers nimeni nicăieri, cu multă atenție, precauție.”

Chiar dacă au petrecut mai multe săptămâni acasă, despărțirea doare, spun părinții.

„Viața continuă… În speranța să facă mai multe vizite, poate vor ajunge la concluzia că trebuie să revină.”

Aproape toate persoanele care se aflau în așteptarea avionului au recunoscut că ar vrea să se întoarcă cât mai curând, pentru că doar aici se simt cel mai acasă.

„Acasă e locul părintesc, locul unde m-am născut. Sigur, țara lasă de dorit, mă dezămăgește. Da, m-aș întoarce. -În ce condiții? -Ca statul să ne ofere ceva, ajutoare, un business să putem crește.”

„Dacă aș vedea că corupții ajung la închisoare aș avea încredere că politicul lucrează pentru cetățeni. Da, eu când am plecat nici nu aveam scopul să rămân acolo. Între timp, situația s-a schimbat spre negativ.”

Alții, însă, ar da orice pentru a fi alături de familiile lor, oriunde s-ar afla acestea. De exemplu, doamna din imagini spune că abia așteaptă să se deschidă hotarele pentru a pleca la copii, în Berlin. Dacă nu ar exista internetul, nu știe ce ar face cu dorul.

„Nu era de lucru, trăiau în sărăcie, așa că a plecat. Acum are bani, și-a construit o casă. -Și pe dvs vă cheamă? -Sigur. Eu vreau la copii, la nepoți. Aici pe nimeni nu mai avem, doar eu și soțul am rămas.”

Potrivit datelor poliției de frontiere, în ultimele 24 de ore, fluxul de persoane la frontierele Republicii Moldova a depășit 15 de mii de traversări, majoritatea, fiind moldoveni, care părăsesc țara. De mâine, vor fi reluate și zborurile din și spre Marea Britanie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram