După ce au stat la loc de cinste și au fost motiv de bucurie, în perioada sărbătorilor de iarnă, brazii… sunt scoși din casă și aruncați la întâmplare. Direcția Locativ-Comunală și Amenajare îndeamnă locuitorii Capitalei să pună resturile de conifere separat de gunoi, pe platformele de colectare a deșeurilor menajere, de unde vor fi adunați și reciclați.

În aceste zile de după sărbători, pot fi văzuți brazi uscați, aruncați la nimereală, pe la unele colțuri de stradă ori prin tomberoane, de parcă aceștia nici nu ar fi fost în centrul decorului de Crăciun ori Revelion. Pentru că pot fi reciclați, dar și pentru a înlesni munca angajaților de la Autosalubritate, locuitorii municipiului Chișinău sunt rugați să lase brazii uscați separat de gunoi, pe platformele de acumulare a deșeurilor.

Unde se reciclează îl duc, la întreprinderile municipale, adică lucrătorii întreprinderilor municipale le duc acolo, unde reciclează”.

„Eu, de exemplu, tot aici l-am aruncat.”

„Eu sunt de părere că acești brazi trebuie de strânși și să se dea la „peregunoi” să mărunțească, fac multe „odobrenii” ies din acești brazi.”

Această doamnă și-a exprimat indignarea fată de cei care aruncă brazii la nimereală și spune că aceștia ar trebui neapărat transportași și reciclați.

„Ar trebui să fie mai responsabili, să răspundă de aceste lucruri. L-au luat cu plăcere, lasă să-l ducă să facă ceva de folos bradul acesta.”

Autoritățile municipale au inițiat o campanie de colectare a brazilor,  rezervând un loc special pentru stocarea și prelucrarea acestora. Potrivit experților, compostul obținut în urma prelucrării coniferelor urmează să fie folosit la amenajarea spațiilor verzi.

Elena Boboc: „După ce vor fi colectați din oraș, brazii urmează să fie stocați aici pe teritoriul Stației de Epurare a municipiul Chișinău. Ulterior, aceștia vor fi prelucrați și transformați în îngrășământ”.

SERGHEI CARP, DIRECTOR ASOCIAȚIA DE GOSPODĂRIRE A SPAȚIILOR VERZI: „După ce se acumulează acolo brazii, Direcția Locativ Comunală, Întreprindere Municipală, organizează, îi încarcă și îi aduc la noi, la platforma de deșeuri biodegradabile. Acolo avem tocător de crengi”.

„…Tot așa o să fie tocați și brăduții…”

„…toate acestea se transformă în compost, care mai departe o să fie utilizat în amenajarea spațiilor verzi.”

Reporter: Elena Boboc
Imagini: Sergiu Ciubaru

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!