Experții încă nu au decis dacă clădirea Filarmonicii Naționale va fi reconstruită sau demolată, iar o decizie în acest sens este așteptată de angajații instituției. Declarația a fost făcută de către Svetlana Bivol, directoarea generală a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.
„Se merge acum pe lucrările de cercetare, se realizează un caiet de sarcini pentru restabilirea, renovarea sau reconstrucția Filarmonicii. Vreau să vă zic că experții încă nu s-au pronunțat că se va păstra un perete, vorbesc de acesta dinspre strada Varlaam, sau nu și în funcție de asta se va anunța acest concurs pentru proiecte. Dacă se păstrează acest perete, înseamnă că va fi reconstrucție, dacă nu – va fi construirea din talpă, cum s-ar zice, a sediului de bază al Filarmonicii. Suntem și noi în așteptare, specialiștii lucrează, dar să vedem ce va urma”, a explicat Svetlana Bivol.
Chiar dacă clădirea Filarmonicii este avariată, angajații continuă să lucreze și să creeze. „Scopul meu primordial, sarcina primordială a fost imediat, a doua zi după ce s-a întâmplat, să găsim o casă pentru artiști, ca ei să nu simtă această pierdere și acest disconfort psihologic și am reușit să găsim și spații de repetiții, și spații de concert la Palatul Republicii, în special. Administrația e găzduită de Uniunea Muzicienilor, Concertino – de Direcția cultură, iar toți ceilalți sunt la Palatul Republicii. Nu ne-am oprit din procesul de creație pentru niciun moment”, a mai spus Svetlana Bivol.
Potrivit informațiilor, pentru reconstrucția Filarmonicii, s-au strâns peste un milion 400 de mii de lei în donații.
„Pentru aceste lucrări sunt, s-au adunat ceva bani și pe contul Ministerului de Finanțe al Guvernului, asta oficial, și pe contul Filarmonicii sunt în jur de un milion și 400 de mii de lei”, a menționat directoarea Filarmonicii Naționale.
Amintim că incendiul devastator care a mistuit edificiul Filarmonicii Naționale, a izbucnit pe 24 septembrie, în jurul orei 12:00. Zece autospeciale și aproape 60 de pompieri s-au luptat cu flăcările mai bine de zece ore. Focul a fost stins în totalitate abia a doua zi dimineață. Atunci, tavanul Filarmonicii s-a prăbușit. Ulterior, a fost formată o comisie care urma să evalueze dacă clădirea Filarmonicii Naționale va fi reconstruită sau demolată în totalitate.