Aproape 30 de amenzi. Atât au împărăți oamenii legii, de la începutul acestui an, persoanelor fizice și juridice pentru faptul că nu s-au conformat și au continuat să vândă pungi sau tacâmuri din plastic. Asta chiar dacă de la 1 ianuarie acestea erau interzise. Totuși, dacă acum două săptămâni, la Piața Centrală, tarabele erau pline cu astfel de produse, astăzi nu am găsit farfurii sau pahare din plastic. Și pungile au fost, în mare parte, schimbate cu cele biodegradabile. Chiar și așa, vânzătorii se plâng că duc mare lipsă de clienți întrucât acestea sunt prea scumpe, iar prețurile îi sperie pe cumpărători.
Potrivit Inspectoratului General al Poliției, de la 1 ianuarie, de când a intrat în vigoare legea antiplastic, polițiștii au împărțit 29 de amenzi. 26 dintre ele au fost aplicate persoanelor fizice, adică vânzătorilor, iar 3 – persoanelor juridice. Între timp, astăzi, la Piața Centrală nu am găsit tacâmuri din plastic. Acestea au fost înlocuite cu cele biodegradabile. Totuși, unii vânzători spun că s-au rărit clienții, pentru că acestea sunt mai scumpe.
Și unii comercianți care vând pungi se plâng de lipsa clienților, după ce le-au înlocuit cu cele biodegradabile.
Totuși, am surprins și câțiva vânzători care le mai propuneau cumpărătorilor pungi din plastic.
Între timp, cumpărătorii au păreri împărțite despre legea care a intrat în vigoare, chiar dacă, cei mai mulți dintre ei țineau în mâini pungi din plastic.
Conform legii, de la 1 ianuarie, utilizarea sau comercializarea veselei din plastic, cu excepția celor biodegradabile, se sancționează cu amendă de până la 4500 de lei pentru persoanele fizice și cu 12 mii de lei persoanele juridice.