Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1037: Misterul prăbușirii, plicuri capcană și momele vii. Rusia a atacat masiv și după Crăciun

/VIDEO/ Jucării de zeci de mii de lei. Câteva terenuri de joacă, instalate pe aleea Mircea cel Bătrân, au costat aproape un milion de lei

missing
18 ianuarie 2021, ora 22:45

Aproape un milion de lei. Atât au costat cele câteva terenuri de joacă, amenajate recent pe aleea proaspăt reparată de pe bulevardul Mircea cel Bătrân din Capitală… Mai mult, unele elemente, precum leagănele, panourile interactive sau instalațiile pentru cățărare costă zeci de mii de lei. Asta deși, prețul lor pe piață ar fi de două sau chiar de trei ori mai mic. Și activiștii civici spun că este o sumă exagerată achitată pentru astfel de lucruri, pe timp de pandemie. La rândul lor, responsabilii de la Primărie dau vina pe procedurile birocratice, din cauza cărora ar fi fost selectată una dintre cele mai scumpe oferte.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8:Deși arată destul de simplu, este făcut doar din câteva funii și cercuri metalice, acest echipament pentru cățărat a costat bugetului municipal 140 de mii de lei. Destul de scump a fost și acest panou interactiv din patru elemente, pentru care Direcția locativ-comunală a achitat 50 de mii de lei.”

Pentru comparație: un panou interactiv similar poate fi procurat, în Chișinău, și cu 26 de mii de lei. Semne de întrebare trezesc și alte elemente instalate pe terenurile de joacă. De exemplu, leagănul din lemn a costat 12 mii de lei, pe când pe site-urile specializate de la noi, un scrânciob asemănător poate fi comandat cu 5-6 mii de lei. La fel, câte 12 mii de lei, au costat și balansoarele sub formă de zebră sau tigri, în timp ce prețul lor, la alte companii, se ridică la cel mult opt mii de lei. Este adevărat: terenul se bucură de popularitate în rândul copiilor, însă părinții și buneii, cu care am vorbit, au rămas impresionați, atunci când au auzit cât costă echipamentele.

Și activiștii civici, care au cercetat planul de achiziții, susțin că terenurile puteau costa mult mai puțin.

ALA REVENCO, CO-FONDATOARE ONG „PĂRINȚI SOLIDARI”:Costul îl putem compara cu prețul unei case de la țară, care costă mai puțin de 8000 de euro. Este inadmisibil ca banii publici să fie utilizați în acest mod.”

Am mers să vorbim și cu proprietarul unei companii, care se ocupă de confecționarea terenurilor de joacă. Acesta ne-a explicat că astfel de instalații ar putea costa mult mai ieftin, fără a avea de suferit calitatea și a fost uimit de prețurile afișate.

ALEXEI RUDENCO, DIRECTORUL UNEI FIRME DE CONSTRUCȚIE A TERENURILOR DE JOACĂ: „140 de mii pentru doar acest element? – Da. E prea mult. Cred că undeva 1000 de euro. Nu mai mult de atât.”

Bărbatul ne-a arătat și un teren făcut de compania sa, care include mai multe elemente, și costă în jur de 150 de mii de lei. La un calcul aproximativ, putem constata că terenurile amenajate pe aleea de pe bulevardul Mircea cel Bătrân au costat, în medie, de trei ori mai mult.

Șeful Direcției locativ-comunale, care a organizat licitația, are o explicație. Potrivit lui, inițial, a fost ales un câștigător care a propus un preț cu aproape 200 de mii de lei mai mic. Însă, din cauza unei greșeli birocratice, acesta a fost eliminat din concurs.

ION BURDIUMOV, ȘEF DIRECȚIA LOCATIV-COMUNALĂ:Nu a încărcat scrisoarea pe platformă. Noi, ca grup de lucru, am calificat aceasta ca nesemnificativă, care nu modifică devizul, termenul, calitatea lucrărilor.”

Astfel că lipsa scrisorii de garanție a fost calificată drept încălcare de către Agenția de soluționare a contestațiilor, iar Direcția, conform legislației, a fost nevoită să desemneze un alt câștigător, chiar dacă prețul propus era mult mai mare.

ION BURDIUMOV, ȘEF DIRECȚIA LOCATIV-COMUNALĂ:Nici într-un caz nu a fost intenția Direcției de a cheltui banii publici destinați pentru amenajare cu alte scopuri decât cele prevăzute de lege. Nu suntem noi în drept să le spunem agenților economici că e scump sau puțin scump.”

Șeful Direcției ne-a mai spus că nici nu a putut refuza oferta, întrucât altfel nu se mai reușea ca terenurile să fie instalate în 2020. În total, acestea au costat 640 de mii de lei. Nu este pentru prima dată, când Direcția locativ-comunală este criticată pentru achizițiile scumpe. Recent, internauții au criticat cele 50 de coșuri de gunoi, instalate în centrul Capitalei, care au costat aproape 8000 de lei fiecare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.