Șase din cei nouă consilieri, care fac parte din echipa Maiei Sandu, și-au publicat averile. De pildă, Olesea Stamate, care o ajută pe Maia Sandu în domeniul justiției, declară o casă, un apartament și o mașină de lux, care a costat peste 1 milion de lei. Două apartamente și 10 conturi bancare declară și Liliana Nicolaescu-Onofrei, consiliera responsabilă de educație și cercetare. Cu ce alte bunuri se mai laudă consilierii ne spune colega mea, Mihaela Dicusar.
Olesea Stamate, fosta ministră în Guvernul Sandu, care este acum consilieră pe domeniul Justiției în cadrul Aparatului Președinției, declară jumătate din cota parte a unei case de locuit, ce are 329 de metri pătrați, estimată la aproape 1,8 milioane de lei. Familia Stamate mai deține a treia parte dintr-un apartament de 70 metri pătrați, achiziționat cu peste 400 de mii de lei.
Funcționara mai indică două terenuri și un automobil de marca Porsche Macan, cumpărat cu peste un milion de lei. De asemenea, familia Stamate are deschise două conturi bancare în Republica Moldova pe care păstrează aproape 190 de mii de euro. Între timp, Olesea Stamate declară circa 280 de mii de lei salariu, pe care l-a obținut anul trecut de la Asociația pentru Guvernare Eficienta și Responsabilă, iar soțul său – aproape 2,5 milioane de lei – de la o companie privată.
Pe site-ul ANI este disponibilă și declarația de avere a Alei Nemerenco, care va fi responsabilă de domeniul sănătate în cadrul Președinției. Consiliera declară o mașină de marca Nissan Qashqai, ce a costat peste 280 de mii de lei și două conturi bancare, în Republica Moldova, pe care păstrează peste 250 de mii de lei. De asemenea, Ala Nemerenco își declară salariul, pe care l-a obținut de la Ministerul Sănătății, în sumă de peste 100 de mii de lei.
A mai câștigat și 5,5 mii de dolari pentru funcția de consultant la Organizația Mondială a Sănătății. La fel, aceasta a obținut aproape 12 mii de euro și peste 3,5 mii de dolari pentru servicii de consultanță, oferite pentru două firme, una germană și una franceză. Între timp, soțul său declară venit de circa 40 de mii de roni, câștigați de la trei companii private, dintre care una i-ar aparține. Deși, în declarația din 2019, aceasta mai indica un apartament de 27 de metri pătrați, estimat la 50 de mii de lei, în actuala declarație acesta nu se mai regăsește.
Liliana Nicolaescu-Onofrei, care este consilieră în domeniul educației și cercetării, indică două apartamente, estimate în total la peste 890 de mii de lei și un automobil de marca Honda Accord, ce a costat peste 8 mii de euro. De asemenea, soții dețin 10 conturi bancare pe care păstrează peste 17 mii de euro și peste 26 de mii de lei. La fel, familia Nicolaescu-Onofrei deține acțiuni într-o companie.
Iar Veaceslav Negruța, consilierul președintei în domeniul economic, inidcă în declarația sa de avere un extravilan, o casă de locuit, dobândită în 2010, estimată la circa 970 de mii de lei și două mașini – un Volkswagen Tiguan, fabricat în 2007, ce a costat 177 de mii de lei și un Renault Laguna, din 1997, estimat la 52 de mii de lei. De asemenea, familia Negruța are deschise 7 conturi bancare, atât în Republica Moldova, cât și în afara țării, pe care păstrează peste 1600 de euro și circa 19 mii de lei. La fel, Veaceslav Negruța a câștigat peste 300 de mii de lei de la mai multe companii, iar soția sa – peste 280 de mii de lei, pentru asigurarea directoratului unei linii de credit.
Sergiu Tofilat este cel ce o va consilia pe Maia Sandu în domeniul energetic. În declarația sa de avere, acesta a indicat o cotă parte dintr-o casă de locuit de peste 108 metri pătrați, pentru care ar fi plătit circa 640 mii de lei, dar și un automobil de marca Volvo, pe care l-a cumpărat cu 11.500 de euro. Tofilat mai deține două conturi bancare, unde păstrează aproximativ 15 mii de lei. La fel, în 2018, acesta a luat un credit în sumă de 20 de mii de lei, pe care urma să-l returneze în 2020, rata dobânzii fiind de 30%. Între timp, acesta mai indică venituri castigate de la mai multe asociații.
Este publică și declarația de avere a Elenei Druță, cea care este responsabilă de relația cu diaspora, în cadrul Președinției. Astfel, familia Druță indică patru terenuri agricole, un extravilan, un apartament de 124 de metri pătrați, dobândit în 2016, și care este estimat la peste 1 milion de lei. Soții Druță mai dețin două automobile – un Volvo XC90, fabricat acum doi ani și cumpărat în 2020 cu 36 de mii de euro, dar și o Toyota Camry, dobândită în 2012 cu 13 mii de euro. La fel, Elena Druță mai indică un cont bancar, pe care familia păstrează 131 de mii de lei. Consiliera a câștigat aproape 150 de mii de lei de la Centrul de Politici și Reforme Structurale, iar soțul său – aproape 26 de mii de euro – de la o companie privată.
Din echipa de consilieri prezidențiali mai fac parte, Angela Brașoveanu-Erizanu, consilieră în domeniul culturii, Cristina Gherasimov Consilier, care va oferi consultanță în legătură cu politica externă și Sorina Ștefîrță, consilieră pentru comunicare publică. Averile lor nu au fost făcute publice, deocamdată. În ultimii ani, acestea nu au ocupat funcții publice, astfel încât să fi completat declarații de avere. Potrivit legislației, după emiterea decretelor, consilierii au la dispoziție o lună pentru a-și declara averile.