În cadrul unui briefing de presă, deputatul PSRM și vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a declarat că fracțiunea parlamentară din care face parte va înregistra o nouă inițiativă legislativă cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul R. Moldova și potrivit lui, în perioada următoare Parlamentul va vota repetat Legea pe care Curtea Constituțională (CC) a declarat-o neconstituțională. La același briefing, ministrul Justiției a anunțat că se va adresa Comisiei de la Veneția cu privire la Hotărârea CC din 21 ianuarie.

Batrîncea a declarat că PSRM va reiniția adoptarea Legii privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova în Parlamentul țării.

Vlad Batrîncea, deputat PSRM:Această Lege garantează dreptul cetățenilor la accesul la justiție, educație, sănătate și la corespondență. Astăzi, cetățenii care nu cunosc limba de stat nu primesc răspunsuri la petiții.  Această lege perfect corespunde recomandărilor internaționale. R. Moldova are anumite obligații față de ONU și Consiliul Europei. Am asistat la manipulări, am constatat mai multe speculații și am văzut cum pe seama acestei legi s-au făcut manipulări politice. Suntem profund indignați de Hotărârea Curții Constituționale. Noi nu o să admitem Curții Constituționale să substituie Parlamentul  R. Moldova, noi vom recurge la mai multe măsuri și evenimente. Parlamentul va examina și în următoarea perioadă de timp o să vedeți că Parlamentul va vota repetat legea cu privire la funcționalitatea limbilor în redacție nouă. Noi vom face tot posibilul și o să vedeți acțiuni foarte clare.”.

În cadrul briefing-ului de presă organizat de PSRM, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a anunțat că va sesiza partenerii de dezvoltare și se va adresa Comisiei de la Veneția după ce Curtea Constituționale a declarat neconstituțională Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova.

„În calitate de ministru voi face denunțuri și sesizările necesare către partenerii noștri de dezvoltare și misiunile diplomatice prin care ne v-om manifesta protestul nostru cu privire la situația creată. Vom face denunțuri către ONU și către instituțiile Consiliului Europei pentru a lua atitudine asupra acestei situații. Ne vom adresa Comisiei de la Veneția pentru a bloca acele intervenții. ”, a declarat ministrul Justiției.

Potrivit proiectului de lege care a fost adoptat de Parlament în sesiunea de toamnă a anului 2020 la inițiativa PSRM, „limba rusă urma să fie folosită pe teritoriul republicii alături de limba de stat”.

Joi, 21 ianuarie, Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțională Legea cu privire la limbile vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Sesizările au fost depuse de către deputații Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!