Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 995: Efort UE, mutarea secolului și problemă în Rusia. Kievul pune punct zvonurilor despre bomba atomică

/VIDEO/ Cel mai mic copil născut vreodată în Republica Moldova este o fetiță de 530 de grame

missing
22 ianuarie 2021, ora 08:00

530 de grame. Atât cântărea cel mai mic copil născut vreodată în Republica Moldova – o fetiță, pe nume Anghelina. După aproape patru luni petrecute la Spitalul Clinic municipal nr. 1, astăzi, copila a fost, în sfârșit, externată. S-a grăbit să vadă lumina zilei încă în toamnă, atunci când era cât palma. Acum, aceasta are aproape trei kilograme și nu se deosebește cu nimic de ceilalți copii.

Alina își amintește cum a ajuns la spital, cu contracții, la sfârșitul lui septembrie, atunci când era în doar a 23-a săptămână de sarcină. Medicii susțin că tânăra de 20 de ani a făcut o infecție.

DORINA ROTARU, ȘEFA SERVICIULUI NEONATAL PEDIATRIC: „A fost stabilizată. Procesul infecțios a fost cupat. Mamei i s-au administrat cortecosteroizi, pentru a maturiza plămânii.”

Însă copilul se grăbea să vină pe lume, așa că Alina a născut peste cinci zile. Tânăra recunoaște că niciodată nu a mai simțit o frică atât de puternică pentru viața ei, dar, în primul rând – pentru viața copilului.

ALINA, MAMA COPILULUI NĂSCUT PREMATUR: „Era foarte mică, nici nu pot să descriu, ca o palmă. Am coborât jos, în reanimare. Am început a plânge. Nu știam ce și cum să fac. M-am rugat să fie tot bine, să-mi dea Dumnezeu putere să merg mai departe că îmi era foarte greu. Nu aveam pe nimeni lângă mine.”

Abia peste o lună, medicii i-au permis, pentru prima dată, să-și ia copilul în brațe, pentru că fetița era foarte slabă. Șansele de supraviețuire erau de doar 30 la sută, ziceau medicii, așa că Anghelina a stat mai bine de două luni în reanimare. Mai mult, după naștere, fetița a mai scăzut în greutate, ajungând să cântărească doar 460 de grame. Se întâmpla din motiv că stătea în incubator, acolo unde sunt create condiții artificiale.

DORINA ROTARU, ȘEFA SERVICIULUI NEONATAL PEDIATRIC: „Umiditatea 90%, de parcă ar fi în apă, căldura 37 de grade ca să menținem temperatura. Copilul pierde multe lichide prin transpirație de pe suprafața corpului.”

ALINA, MAMA COPILULUI NĂSCUT PREMATUR: „Șanse, practic, nu i-au dat. Chiar dacă îmi spuneau că nu o să fie, eu am mers înainte. Cum vrea Dumnezeu, așa o să fie, așa am spus.”

Pentru că nu au mai îngrijit copii atât de mici, medicii din spitalul Gheorghe Paladi au fost nevoiți să facă comandă de haine și scutece speciale, dar și să vegheze zi și noapte lângă aceasta. Responsabilii ne-au mai spus că îngrijirea unor astfel de micuți costă statul aproape 120 de mii de lei.

„Dacă la acest copilaș folosim acest scutec, care la fel e pentru prematuri, atunci la copilașul de 400 de grame, vedeți cu ce scutece se lucrează.”

CAROLINA CĂLUGĂREAN, ȘEFA SECȚIEI ÎNGRIJIRE COPII PREMATURI: „La fiecare trei ore, trebuie să monitorizeze cum mănâncă, să măsoare perimetrul abdominal, să facă masaj abdominal, să monitorizeze mâncarea.”

Pe lângă tratamentul de durată, tânăra mama povestește că a trecut și peste o depresie puternică. Mai ales că nu avea pe nimeni din familie alături, tatăl copilului fiind originar din Grecia. Acesta nu i-a putut fi alături din cauza pandemiei.

ALINA, MAMA COPILULUI NĂSCUT PREMATUR: „Ea lupta și personalul medical mă susținea, că ea arăta că vrea să trăiască și noi luptam împreună cu ea.”

În 2020, la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 au apărut pe lume 336 de copii născuți prematur, dintre care 23 aveau mai puțin de un kilogram. Anghelina este cel mai mic copil care a fost născut și care a supraviețuit în spitalele din Republica Moldova, având doar 530 de grame, la naștere. Cu doar 30 de grame mai mult a avut un alt copil, născut acum câțiva ani, la Centrul Mamei și a Copilului din Capitală. Pe plan mondial, fiecare al zecelea copil născut este considerat prematur.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.