Liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Pavel Filip i-a trimis, vineri, 22 ianuarie, premierului interimar Aureliu Ciocoi, o scrisoare deschisă prin care cere demisia secretarului general al Guvernului, Liliana Iaconi, care pe 20 ianuarie a fost repus în funcție. Potrivit lui Filip, mandatul secretarului general al Guvernului a fost prelungit cu încălcări.

Liderul PDM a scris că solicită anularea deciziei prin care mandatul Secretarului General al Guvernului a fost prelungit pentru încă două luni, până în martie 2021.
„I-am scris premierului Ciocoi o scrisoare în care îi atragem atenția asupra unei neclarități:
1. La sfârșitul anului trecut Executivul a aprobat demisia Secretarului General al Guvernului. Liliana Iaconi urma să plece din Guvern la 1 februarie.
2. Acum câteva zile, cabinetul de miniștri, aflat în demisie, și-a schimbat decizia și i-a permis dnei Iaconi să activeze în Guvern până la sfârșitul lui martie. Astfel, ia naștere o nouă relație de muncă între dna Iaconi și Guvern, prin prelungirea ”mandatului” acesteia cu încă 2 luni, după deja agreata demisie, care urma să fie la 1 februarie. Asta deși, potrivit legii, ”Guvernul a cărui mandat a încetat nu este în drept să numească, să propună pentru numire sau să elibereze din funcții de demnitate publică”.
3. Decizia Executivului vine în contextul în care în ultima perioadă avem tot mai multe cazuri de presiuni și intimidări politice din partea reprezentanților Guvernului în teritoriu, subordonați direct Secretarului General al Guvernului. Considerăm lipsa de reacție a dnei Iaconi drept o abordare cel puțin părtinitoare politic, dacă nu chiar drept stimulare a persecuțiilor politice.
4. Solicităm anularea deciziei prin care mandatul SG al Guvernului a fost prelungit pentru încă 2 luni. Credem că este corect ca dna Secretar să părăsească Guvernul la 1 februarie, așa cum a stabilit guvernul plenipotențiar”, a scris Pavel Filip pe pagina sa de Facebook.
Amintim că, pe 20 ianuarie secretarul general al Guvernului Republicii Moldova, Liliana Iaconi, a fost repusă în funcție și va activa la șefia Cancelariei de Stat până în martie 2021. Cabinetul de Miniștri condus de prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a aprobat o hotărâre în acest sens în cadrul ședinței.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!