Astăzi se împlinesc 165 de ani de la Unirea Principatelor Românești. Cu această ocazie, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a venit cu un mesaj către basarabeni.
„Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.
După mai mulți ani în care pașii elitelor românești de atunci spre îndeplinirea acestei dorințe au fost „mărunțiți” de atitudinea marilor puteri ale Europei din acele timpuri, aceasta a devenit realitate, într-un context favorabil, care a dus, pe parcurs, la transformarea tânărului stat român într-un stat modern, aducând pentru prima dată câteva elemente occidentale în viața românilor”, se arată în mesajul ambasadorului.
„De atunci, au urmat și alte momente foarte importante în istoria României și făcând arc peste timp, putem afirma că vocația europeană a românilor a fost reconfirmată prin obținerea statutului de membru al Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007.
După 162 de ani de când s-au întâmplat toate acestea, ziua de 24 ianuarie ne va face din nou să retrăim, cel puțin la nivel de poveste, pașii făcuți de strămoșii noștri pentru tot ce înseamnă astăzi România”, punctează Daniel Ioniță.
Unirea Principatelor Române, cunoscută și ca Mica Unire, a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.