/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin

/VIDEO/ Polițiștii sparg tăcerea: Aceștia se plâng că lucrează în plus și nu sunt remunerați

missing
29 ianuarie 2021, ora 21:47

Polițiștii sparg tăcerea. Obosiți să lucreze peste program, ei cer autorităților să le achite orele de muncă suplimentare, care depășesc cu mult graficul prevăzut de regulament, spun ei. Ministrul în exercițiu, Pavel Voicu, recunoaște că subalternii săi muncesc peste program și spune că această problemă se discută și că se caută soluții. Iar șeful adjunct al Inspectoratului de Poliție, Marin Maxian, a declarat că polițiștii au dat jurământul și că orele suplimentare sunt remunerate prin zile libere, lucru infirmat de polițiști.

Supărați că lucrează peste program, polițiștii s-au adunat pentru a-și spune oful, dar… sub protecția anonimatului.

POLIȚIST: Activez aproximativ 20 de ani în poliție. Conform graficului de muncă, tabelul este de 12 ore. Activăm și zi și noapte, în zilele de odihnă. Codul Muncii prevede nu mai mult de 40 de ore pe săptămână și zilele de sărbătoare, de odihnă lucrate trebuie să fie achitate.”

Polițiștii au declarat că vorbesc în numele tuturor colegilor lor, care activează peste program. Aceștia cer autorităților să le plătească pentru orele lucrate peste program.

POLIȚIST: „Noi împreună cu tot efectivul ne adresăm la conducerea țării la alte instanțe care ar putea să ne ajute ca noi să avem dreptate. Serviciul nostru este destul de greu și să fim remunerați conform legii.”

Lipsa cadrelor în poliție și salariile care lasă de dorit sunt cele mai stringente probleme cu care se confruntă, ne-au spus oamenii legii.

POLIȚIST: „Noi ne-am dori ca să se respecte legea, Codul Muncii și să fim remunerați conform orelor lucrate zi de zi. – Va-ți adresat șefilor, conducerii? – Da, dar de fiecare dată am primit răspunsuri vagi, care nu au legătură cu realitatea.”

Ca să-și facă dreptate, ei au apelat la o asociație care apără drepturile și interesele polițiștilor, creată de foștii lor colegi.

ANDREI DON, PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI: „Cunosc personal, nu din auzite. Am fost angajat al forțelor interne. Colegii care sunt supărați nu doar aceștia care au avut curajul să iasă în presă, sunt toți angajații MAI. Câte reforme au fost în poliție, niciodată nu s-au achitat orele suplimentare.”

În cadrul Asociației, aceștia beneficiază și de asistență juridică.

ANDREI STARÎI, AVOCAT: „Am câțiva membri care suntem deja cu dosarele în instanță. Formulări de ordin general vin că nu există niciun ordin de a atrage la munca suplimentară, dar asta vine în contradicție cu Regulamentul, chiar a Batalionului de Reacționare Operativă.”

Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Marin Maxian, respinge acuzațiile și spune că polițiștii își pot lua zile libere, în cazul în care lucrează peste program.

MARIN MAXIAN, ȘEF ADJUNCT IGP: „Polițiștii fac și mult voluntariat. Suntem un efectiv enorm acoperirea financiară evident că lasă de dorit în anumite activități. Orele suplimentare care se muncesc managerii le dau angajaților posibilitatea să le recupereze prin zile libere ori necesitățile care le au, atunci când bugetul permite se fac  defalcări. Iar în timpul scrutinelor electorale, polițiștii au fost achitați.”

Iar ministrul de Interne în exercițiu, Pavel Voicu, recunoaște că se întâmplă ca subalternii săi să iasă la muncă peste program și spune că, la nivel de conducere a MAI, se duc discuții pentru a rezolva această problemă.

PAVEL VOICU, MINISTRU ÎN EXERCIȚIU AL MAI: Funcționarii MAI sunt într-adevăr cei care lucrează pe un program nenormat și eu le mulțumesc pentru asta. Recunosc că nu este un lucru normal, deja se pune în discuție pentru a se face o claritate să ajungem la o normalitate.”

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a anunțat că angajații MAI vor fi remunerați cu câte 16 mii de lei, bani promiși pentru cei care au lucrat în prima linie cu pandemia.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram