/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Gropile stau una lângă alta, pe strada Constructorilor din sectorul Rîșcani, care nu s-a reparat de mai multe decenii

missing
04 februarie 2021, ora 07:45

Drumuri uitate de autorități. Unele străzi din sectorul Rîșcani al capitalei par să fie rupte din anii de război. Oamenii nu mai știu pe unde să calce, dar nici pe la care uși să mai bată, pentru a fi auziți. Ei spun că, după ce a fost asfaltată, strada Constructorilor nu a mai fost reparată niciodată. Între timp, asfaltul s-a tot tăiat, atunci când s-au făcut lucrări la rețelele de apă ori canalizare, dar nimeni nu s-a mai gândit să astupe găurile.

STAND-UP ELENA BOBOC: „Strada Constructorilor din capitală este presărată cu gropi. Aceasta arată ca după război. Localnicii de aici ne-au spus că, deja de mai bine de 20 de ani, nu s-au făcut lucrări de reparație aici. Astfel, oamenii sunt nevoiți să meargă cu mașinile prin aceste gropi, să și le deterioreze, iar pietonii nici măcar nu au unde se feri.”

Unul dintre șoferii pe care i-am intervievat spune că a copilărit pe această stradă. De când se ține minte și până în prezent, acest drum s-a reparat doar o dată, mai spune bărbatul. Între timp, s-au săpat multe șanțuri, pentru rețele de apă și canalizare, și au apărut multe gropi, dar de reparat nu repară nimeni.

Eu cred că trăiesc din copilărie aici, aici doar o singură dată au făcut. Aici doar au turnat, au turnat dar nimic nu au făcut. După asta, când au pus apa, au tras canalizare și, în general, au uitat de aceste drumuri.”

Mămicilor cu copii mici le este cel mai dificil. Nu există trotuare amenajate nici pe o parte a străzii. Astfel, copiii sar peste gropi, își udă și își murdăresc hainele de noroi.

„- Sunt copilași care merg în fiecare zi.

– Părinților le este complicat?

– Desigur. Deși am auzit că s-au depus cereri să se repare încă 6 ani în urmă, dar nu s-a rezolvat nimic, după cum vedeți. Toată strada e așa, până la pădure.”

Așa că, pentru strada Constructorilor, un nume mai potrivit ar fi strada paradoxurilor, glumesc localnicii, pentru că, de fapt, aici lucrări de acest gen nu s-au făcut deloc de ani de zile. Oamenii ne-au mai spus că, deși locuiesc în capitală, drumurile sunt mult mai rele decât în unele sate.

„- Mai bine e în sat acuma decât în oraș. Acolo fac drumuri, dar aici, iată, nimic nu fac. – Dar de cât timp nu-i făcut? – Nici nu pot să vă spun, tare demult! – De când vă țineți minte… – Da, de când l-a făcut o dată, am acuși, 40 de ani si l-o făcut o dată și … .”

Pentru a soluționa problema localnicii spun că au înaintat nenumărate cereri la administrația locală, dar și către organele responsabile de reparația drumurilor, dar fără succes. Astfel, pentru a atrage atenția autorităților, ei au închis strada. Culmea, însă a fost, că nici în așa caz ei nu au fost auziți.

„- Cu vreo 3 ai în urmă, aici a fost, locuitorii, noi am făcut oleacă de grevă.

O să mai închideți drumul sau ce o să faceți?

– Păi ne gândim, dacă nu or face peste o lună, două, că nu poți să mergi cu mașina, nu poți să mergi cu nimica. Trăim, copii mici avem, trăim, nu știu cum mai departe.”

Am luat legătura cu pretorul sectorului Rîșcani, pentru a vedea, dacă autoritățile cunosc problema oamenilor și când vor trimite echipaje pentru a repara drumul. Acesta a spus că, de îndată ce vremea se va îmbunătăți, va începe și reparația drumului.

VLAD MELNIC, PRETOR, SECTORUL RÎȘCANI: „Ce ține de strada Constructorilor, au fost executate lucrările de pregătire pentru lichidarea situațiilor de avariere cu beton asfalt rece, dar din cauza ninsorilor, aceste lucrări au fost stopate. Cred că, săptămâna viitoare, când temperaturile ne vor permite, începem lucrările.”

STAND UP ELENA BOBOC, REPORTERĂ TV8

„Strada Constructorilor nu este singura stradă din municipiul Chișinău, acoperită cu gropi. Pentru a le readuce la viață pe cele mai afectate, în bugetul municipal pentru anul 2021 au fost alocate 365,5 milioane de lei. Cu acești bani urmează a fi reparate capital mai multe artere, printre care străzile Ion Creangă, Mesager, dar și Industrială. Autoritățile își propun să reabiliteze și poduri importante.

Este vorba cel de pe Ismail, Mihai Viteazu și Grigore Vieru. De altfel, pentru podul de pe strada Mihai Viteazu, din sectorul Ciocana, au fost alocate 40 de milioane de lei, de aproape 20 de ori mai mult decât în cazul celorlate două poduri. Tot în acest an, vor continua lucrările de reabilitare şi modernizare a trei străzi centrale, care fac parte din cea de-a doua etapă, a unui proiect finanțat de către BERD și BEI. În acest an, Primăria Capitalei va contribui cu aproape 173 de milioane de lei.”

Reporteră: Elena Boboc // Imagini: Sergiu Ciubaru

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram