Jurnaliștii TV8, Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, realizatorii emisiunii „Dincolo de Nistru” – au fost reținuți astăzi, timp de aproape peste două ore, la trecerea de pe Nistru, în satul Gura-Bacului, de către câțiva așa-ziși pacificatori. Militarii, care purtau pe uniforme simbolurile Federației Ruse, fiind înarmați, le solicitau insistent colegilor noștri să șteargă imaginile foto-video înregistrate. Ziariștii însă au refuzat să se conformeze și au chemat poliția și intervenția Comisiei Unificată de Control. După lungi negocieri și discuții, jurnaliștilor li s-a permis să plece. Chiar și așa, aceștia au afirmat că vor depune o plângere la poliție.
„Suntem în pericol, domnii vro să ne rețină. Domnii vor să ne ia aparatele de fotografiat, chiar avem nevoie de intervenția poliției”.
Cazul a avut loc astăzi, în timp ce jurnaliștii, Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, realizatorii emisiunii „Dincolo de Nistru” mergeau să filmeze eroina unui nou episod. La trecerea de pe Nistru, în satul Gura-Bacului, aceștia au fost staționați de către reprezentanți ai așa-zisele Forțe Mixte de Menținere a Păcii, care purtau pe uniforme simbolurile Federației Ruse. Pe lângă faptul că erau înarmați, aceștia au întins în fața mașinii în care se aflau jurnaliștii o bandă cu țepi.
„- Refuzați să ștergeți imaginile foto-video. Se cere doar să ștergeți imaginile. – De ce noi trebuie să ne conformăm? – Noi suntem pacificatori. – Pacificatorii au altă misiune, nu trebuie să împiedice presa să-și facă munca. – Aveți permisiunea să filmați? – Da, avem legitimații. – Nu, voi nu aveți permisiunea”.
La fața locului s-a mai deplasat o echipă tv8, pentru a afla mai multe detalii. Acolo am surprins câțiva polițiști, dar și un reprezentat al oficiului Avocatului Poporului, care însă nu ne puteau spune clar ce urmează să fie întreprins, pentru ca ziariștii să fie lăsați să plece.
VEACESLAV URSU, REPREZENTANT OFICIUL AVOCATULUI POPORULUI: „Din spusele ofițerului, persoanele din mașină au filmat neautorizat postul. Dumneaei acum comunică cu reprezentantul militar….Mie nu mi s-a permis să intru în post să discut cu ei”.
„ Colegii dvs au refuză să șteargă pozele și imaginile video. Este singurul lucru care li se cere. Ei nu vor”.
Am încercat să ne apropiem și noi de mașina în care se aflau Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, însă nu ni s-a permis.
„ – Și așa ați încălcat pentru că ați filmat. Colegii dvs au refuzat să șteargă imaginile. Este singurul lucru care li se cere”.
Am reușit să discutăm cu aceștia doar prin telefon.
„Noi suntem acum blocați. Nu putem să ieșim din mașină. Pentru că dacă vom ieși, imediat vom fi reținuți. Ne-au pus condiția să ștergem materialele video. Din punt de vedere al libertății prese, noi cu Andrei nu ne putem permite să facem asta. Asta ar însemna să ne așezăm în genunchi numai ca să scăpăm de ei”.
După aproape două ore jumătate, jurnaliștii au fost lăsați să plece, chiar dacă aceștia nu s-au conformat și au refuzat să șteargă imaginile video. Chiar și așa, aceștia afirmă că vor depune în acest sens o plângere la poliție.
VIORICA TĂTARU, JURNALISTĂ: „Au avut niște discuții lungi. Au spus că de data asta ne permit să plecăm, dar data viitoare va fi problematic. Eu am spus că nu pot ieși din mașină și să șterg materialul. O să-mi fie rușine să zic că asta a costat libertatea noastră”.
ANDREI CAPTARENCO, JURNALIST: „Noi avem cameră de bord. Fiecare mașină are cameră de bord. Ei au văzut, au văzut și faptul că mașina e cu numere străine. Ne-am simțit..m-am simțit ca un infractor, mașina blocată, bandă ghimpată, doi oameni înarmați, doi în față, doi în spate, ciudat”.
VIORICA TĂTARU, JURNALISTĂ: „Noi putem afirma că am fost ținuți ostatici. Nu am putut nici la baie să ieșim, iată cum vrem să găsim..”.
În mașină cu aceștia se afla și eroina pe care urmau să o filmeze jurnaliștii.
„Nu ne-am speriat. Am văzut că este poliția alături, comisia unificată de control. E o situație neplăcută”.
COMISAR BUMBU, ȘEF DE POST SECTORUL BULBOACA: „Aceasta poate fi calificată o reținere ilegală? Nu este o reținere. Este o înțelegere din 1992. Toate filmările se fac cu prealabilă înțelegere”.
Între timp, Asociația Promo-LEX a condamnat abuzurile și intervențiile nejustificate ale reprezentanților din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. Acesta nu este primul incident de acest fel. În vara anului trecut, Viorica Tătaru și Andrei Captarenco au fost agresați de militarii din trupele de pacificatori, care purtau pe uniforme simbolurile Federației Ruse.
Aceștia i-au reținut pe colegii noștri în timp ce intenționau să traverseze râul cu bacul, pentru a ajunge pe malul drept. Conflictul a durat în jur de o oră și a fost aplanat abia după ce jurnaliștii au cerut ajutorul poliției de la Dubăsari.