/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Stare de șoc în satul Condrița. Sătenii s-au pomenit cu sute de copaci tăiați

missing
11 februarie 2021, ora 22:52

Stare de șoc în satul Condrița. Sătenii s-au pomenit, peste noapte, cu sute de copaci tăiați, chiar în mijlocul pădurii. Oamenii sunt nedumeriți de ce autoritățile au permis acest lucru, mai ales ca au fost doborâti la pământ și copaci valoroși, precum stejarul. Aceștia considera ca totul se face ilegal, ca mai apoi pomii sănătoși sa fie vânduți la preț dublu. Responsabilii de la ocolul silvic resping, însă, acuzațiile și spun ca este vorba despre lucrări planificate și autorizate din timp, care au scopul de a permite dezvoltarea corecta a pădurii.

„Uite la stejarul cela? Au văzut că-i bun și l-au tăiat, dar ăștia sunt bolnavi. De ce nu i-au tăiat ca să rămână cel sănătos”?

Mai mulți săteni din Condrița, printre care și foști pădurari, au mers, astăzi, în pădurea din jurul localității, pentru a verifica lucrările efectuate de pădurari, în ultima perioadă. Aceștia au rămas șocați de numărul mare de copaci defrișați, pe care i-au văzut doborâți la pământ și au încercat să-i ceară socoteală șefului ocolului silvic.

„ – Cam câți ani are copacul ăsta? – În jur de 80-90 de ani. – Ce spuneți minciuni? Eu am 80 de ani. Știi cât are? Peste 200 de ani”.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „În baza unei autorizații a Ocolului Silvic Scoreni, Pădurarii au rărit o arie de peste trei hectare, în inima Codrilor. Au fost tăiați zeci de copaci care, potrivit responsabililor, erau fie uscați, fie bolnavi, însă oamenii nu sunt de acord cu acest lucru”.

„Nepoții o să ne întrebe, ce am făcut cu pădurea, unde sunt pădurile despre care povesteam? Cei mai buni și sănătoși copaci îi iau și îi realizează pentru hoți”!

ANDREI DONICĂ, PRIMARUL S. CONDRIȚA: „Dacă să vorbim concret, noi avem în Condrița 4-5 loturi unde se taie, aici, prin părți”.

Mai mult, unul dintre bărbați ne-a povestit cum a văzut cu ochii proprii că tăierile au loc chiar și pe timp de noapte, iar apoi, copacii sunt duși în direcție necunoscută.

„Au trecut trei mașini chiar în seara de Anul Nou, noaptea, încărcate cu copaci groși, mai că nu se răsturnau. -Nu putea să fie. Totul se eliberează conform facturii. – De ce ne minciuniți? Nu se face așa”.

Șeful ocolului silvic susține, însă, că pădurarii au întreprins lucrări de rărire în zonă, care au menirea de a conserva speciile din pădure.

VITALIE BOGU, ȘEFUL OCOLULUI SILVIC SCORENI: „Răriturile sunt planificate ca să reducă puțin din consistență. Arborii rămân să se dezvolte mai bine și ajung la o vârstă mai înaintată, la 120-150 de ani, când vor avea loc lucrări de regenerare”.

Și reprezentanții Moldsilva din Strășeni, care se fac responsbaili de acest sector de pădure, ne-au spus că arborii din zonă sunt prea bătrâni și trebuie întreținuți corespunzător.

SERGIU CHIHAI, INGINER-ȘEF ÎN SILVICULTURĂ: „Deci vârsta medie este 79 de ani, gorunul are 87 de ani, stejarul – 94 de ani. Este foarte mult. Vârsta medie ar trebui să fie între 50-60 de ani”.

Acesta susține că lucrările au fost coordonate cu specialiștii din domeniu și cu inspectoratul ecologic, iar fiecare arbore a fost inventariat. El mai spune că, după ce sunt tăiați, copacii sunt marcați și vânduți de întreprindere la prețuri stabilite oficial.

SERGIU CHIHAI, INGINER-ȘEF ÎN SILVICULTURĂ: „Cine răspunde de viitorul și continuitatea pădurii? Silvicultorii, și nu cei care strigă în gura mare: Opriți tăierile”.

Acum o lună, zeci de copaci defrișați, fără a prezenta vreun semn că ar fi fost afectați de vreo molimă, au fost depistați în rezervația științifică Plaiul Fagului. Atunci, Agenția Moldsilva s-a autosesizat pe cazul respectiv, iar deputatul PAS, Radu Marian, a anunțat crearea unui grup de lucru parlamentar care să investigheze cazurile de defrișări ilegale în pădurile din țară.

Anterior, acesta a declarat că în primele zile de control au fost depistate suprafețe de pădure, în care tăierile de lemn au depășit chiar și cu 88% volumul admis. Potrivit lui, pierderile financiare estimate depășesc 83.000 lei.

SUTE DE COPACI DIN CODRI, TĂIAȚI
Sătenii din Condrița s-au pomenit cu sute de copaci tăiați chiar în mijlocul pădurii

Reporter: Diana Popa
Imagine: Ghenadie Stoianov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram