În 2020 agricultorii s-au confruntat cu cea mai mare criză din ultimii 70 de ani. Despre aceasta a declarat expertul în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8, pe 12 februarie.
„Anul 2020 poate fi numit cel mai negru an din istoria agriculturii. Scăderea care a avut loc anul trecut la producția agricolă în valoare reală este cea mai mare de când se face agricultură în Republica Moldova. Am reușit să colectez datele din ultimii 70 de ani, așa ceva nu a fost niciodată”, a spus Veaceslav Ioniță.
Expertul în politici economice a mai precizat că în 2020 estimativ vor fi sub 30 de miliarde de lei producția globală, ceea ce este de două ori mai puține valori reale decât în anul 1985 și este la nivelul anului 1962.
„S-au întâmplat multe nenorociri peste agricultori în 2020. Anul trecut bugetul nu a fost executat așa cum s-a planificat, iar gaura bugetară a constituit 3,6 miliarde lei. Deci, statul nu a avut bani în 2020 să achite 3,6 miliarde de lei, inclusiv subvențiile pentru agricultori, într-un an în care a avut loc cea mai mare prăbușire a sectorului”, a declarat Veaceslav Ioniță.
Situația în agricultură a fost examinată pe 12 februarie în cadrul unei ședințe la care au participat președinta Republicii Moldova Maia Sandu,premierul interimar Aureliu Ciocoi și ministrul Agriculturii Ion Perju.
Șefa statului a solicitat ministrului Agriculturii să elaboreze, în consultare cu reprezentanții fermierilor, criteriile și mecanismul de repartizare a ajutorului sub formă de motorină, anunțat de România săptămâna trecută.
De asemenea, Maia Sandu a cerut ministrului Ion Perju să găsească soluții pentru reanimarea serviciilor de consultanță în agricultură din teritoriu, pentru ca micii fermieri să poată obține sfatul specialiștilor și să urgenteze lansarea mecanismului de subvenționare în sectorul zootehnic, care se află în situație critică.
La sfârșitul lunii decembrie 2020, în centrul Capitalei au fost organizate mai multe proteste, iar agricultorii au cerut să le fie soluționate problemele cu care se confruntă de o perioadă îndelungată. Fermierii spuneau că sunt la limita existenței, unii din ei au declarat că nu-și mai pot continua activitate. Atunci, atât la Parlament, cât și în fața Guvernului au fost parcate mai multe tractoare în semn de protest față de inacțiunile autorităților.