Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin

/VIDEO/ S-au deplasat în lanț și au claxonat. Șoferii au protestat în fața Președinției împotriva scumpirii carburanților

missing
25 februarie 2021, ora 17:00

S-au deplasat în lanț pe bulevardul Ștefan cel Mare din centrul Capitalei și au claxonat intenționat. Astfel au protestat mai mulți șoferi împotriva scumpirii prețurilor la carburanți, în fața sediului Președinției pe 25 februarie curent. 

Aceștia au avut lipite pe părțile laterale ale mașinilor abțibilduri pe care erau adresate mai multe mesaje președintei Maia Sandu. „Stop majorarea prețurilor la carburanți; Ieftiniți benzina și motorina; Maia Sandu unde-i schimbarea spre bine? Oprește majorarea prețurilor la combustibil”.

Solicitată pentru o reacție, purtătoarea de cuvânt a Președinției Sorina Ștefârța a spus că: „dreptul la protest este sfânt”.

Petroliștii au afișat la panou pe 24 februarie, prețuri mai mari la carburanți. Scumpirile, cuprinse între 50 și 65 de bani, vin la o săptămână după cea mai recentă majorare de preț la benzină, motorină și gazul lichefiat.

Odată cu afișarea prețurilor noi, benzina cu cifra octanică 95 costă în medie 18,30 lei, în comparație cu 17,70 lei. Un litru de motorină costă 15,60 lei, comparativ cu 14,90-15,00 lei. Prețul mediu al gazului lichefiat constituie aproape 11 lei, în comparație cu 10,35 lei, scrie IPN.

Majorările prețurilor la carburanți din ultima perioadă au începutul la mijlocul lunii decembrie. Atunci prețurile au crescut în medie cu 60 de bani. La mijlocul lunii ianuarie au fost anunțate prețuri mai mari în medie cu un leu, iar pe parcursul lunii februarie, aceasta este a treia scumpire.

La începutul lunii, Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a organizat audieri cu privire la situația de pe piața carburanților. În cadrul acestora, Consiliul Concurenței preciza că șase companii petroliere, care gestionează împreună 66% din stațiile PECO din țară, adoptă comportament similar la modificarea prețurilor, acestea fiind cu aceeași valoare, într-un termen de 48-72 de ore. Analiza evoluțiilor prețurilor de panou denotă o neconcordanță de reacție a pieței la modificarea cotațiilor internaționale, și anume reacție imediată la creșterea cotațiilor și reacție întârziată la scăderi.

Din martie 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.