Imagini sinistre ce înfățișează parcă o scenă din Cernobîl. Se întâmplă chiar în Chișinău, pe strada Uzinelor, pe teritoriul fostului Combinat de Produse Cerealiere, acolo unde timpul parcă s-a oprit în loc. Clădiri vechi cu geamuri sparte, pereți jerpeliți și țevi ruginite, sunt doar câteva dintre peisajele surprinse acolo. În pofida acestui fapt, unele spații sunt folosite ca depozite, luate, în arendă, de peste o sută de companii. În timp ce unii muncitori, cu care am vorbit astăzi, recunosc că locul arată dezastruos, administratorul firmei care gestionează clădirile, afirmă că unele blocuri vor fi demolate, iar altele, în scurt timp, renovate. Însă, este convins că nu sunt deloc periculoase.

Muncitorii companiilor, ce închiriază spații în clădirile fostului combinat de Produse Cerealiere, susțin că acestea arată sinistru, însă nu se arată foarte deranjați de aspectul rupt parcă dintr-un film din trecut.

Și cei care trec prin zonă sunt de părere că starea deplorabilă și sumbră a clădirilor știrbește din imaginea capitalei, care pretinde a fi una europeană.

De partea cealaltă, administratorul clădirilor de pe strada Uzinelor, care se întind pe o suprafață de aproape 3 hectare și jumătate, susține că planifică să demoleze câteva blocuri. Pe altele, în schimb, intenționează să le reconstruiască. Bărbatul susține că întreprinderea sa gestionează încăperile de mai bine de jumătate de an. Astăzi, peste 100 de companii închiriază spații pe acest teritoriu.

Întrebat despre starea clădirilor, Vadim Cernea ne-a declarat că spațiile în care sunt păstrate cerealele sunt sigure și nu reprezintă niciun pericol pentru viața și sănătatea oamenilor.

Combinatul de Produse Cerealiere din Chişinău a fost fondat în 1952. Acum 7 ani, Ziarul de Gardă scria că statul deţinea 80 la sută din acţiuni. Atunci, combinatul a rămas fără vreo 60 de bunuri imobile, în urma unor tranzacţii mai mult decât dubioase, care au avut loc timp de câteva zile, în luna aprilie 2014. Am încercat să aflăm ce s-a schimbat între timp. Vasile Dogotari, fost membru al Consiliului care avea în gestiune întreprinderea, actual șef interimar al secției juridice de la Ministerul Agriculturii, ne-a spus că acestă informație poate fi găsită doar la Agenția Proprietății Publice. Totuși, din ce își aminștește, situația nu s-ar fi schimbat de atunci. La Agenția Proprietăți Publice nu am reușit să discutăm cu persoana responsabilă de acest domeniu.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!