/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Deși sunt interziși pentru cules, mai multe buchete de ghiocei au fost vândute la o margine de pădure

missing
02 martie 2021, ora 07:25

Flori interzise pentru cules, dar vândute la margine de pădure. O astfel de imagine am surprins la poalele codrilor de pe traseul Chișinău – Orhei, unde mai mulți comercianți vindeau buchete de ghiocei, chiar dacă aceștia sunt incluși în Cartea Roșie. Atunci când am încercat să aflăm mai multe detalii, aceștia au luat-o la fugă.

Odată cu venirea primăverii, pe traseele naționale, în special, în apropiere de păduri, oamenii propun trecătorilor spre vânzare buchete de ghiocei. Se întâmplă an de an, deși ecologiștii demult au început să tragă un semnal de alarmă și să explice că aceste flori de pe cale de dispariție, fiind incluse în Cartea Roșie, iar vânzarea lor este strict interzisă. Astăzi, pe traseul Chișinău – Orhei am surprins zeci de persoane, care vindeau florile interzise. Când au văzut camera video, aceștia au dat bir cu fugiții.

Din imaginile surpinse cu telefonul mobil, am reușit să aflăm că un buchet de ghiocei, cules din pădure, costa 30 de lei. Cei ce le vând, sunt conștienți de faptul că riscă amendă, deoarece nu au acte de proveniență pentru comercializarea plantelor vernale. Totuși, nici ca potențiali cumpărători nu am putut afla mai multe detalii.

Potrivit Inspecţiei Ecologice, este interzisă culegerea şi comercializarea din pădurile statului a celor 208 plante, incluse în Cartea Roşie, inclusiv ghiocei, toporaşi, viorele și lăcrimioare. Amenda pentru comercializarea ghioceilor fără acte de provenineță începe de la 1500 lei și poate ajunge până la 3000 de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram