Dacă li s-ar recomanda, 26% dintre tineri ar face vaccinul contra COVID-19. Acest lucru sugerează rezultatele sondajului „Atitudinea tinerilor față de vaccinurile COVID-19”, lansat de U-Report Moldova, pe 23 februarie curent. Totodată, 43% dintre respondenți au raportat că nu ar administra vaccinul COVID-19, în timp ce alți 30% nu sunt încă siguri.
Întrebați de ce nu ar accepta vaccinarea COVID-19, practic fiecare al doilea tânăr chestionat (45%) spune că nu crede în siguranța serului. Alți 31% dintre respondenți ar refuza vaccinul pentru că nu cunosc suficiente informații despre el, 7%, deoarece nu cred că vaccinul ar opri COVID-19, în timp ce 6% dintre respondenți spun că sunt influențați de zvonurile care circulă în societate.
Datele scot în evidență gradul redus de informare în rândul tinerilor și neîncrederea în siguranța vaccinului COVID-19. Asta în timp ce în luna septembrie 2020, participând la sondajul U-Report, Opinia tinerilor asupra vaccinării, 47% dintre respondenți s-au arătat încrezuți în eficiența vaccinurilor împotriva bolilor infecțioase.
Întrebați care este sursa zvonurilor, 43% dintre tineri au numit rețelele de socializare, alți 34%, spun că informațiile au fost răspândite de oamenii din jurul lor, iar 15 % au aflat veștile din mass-media.
Totuși, sondajul a relevat faptul că pentru majoritatea ( 53%) anume mass-media este principala sursa de informare corectă despre vaccinurile COVID-19. La rețelele de socializare fac referire 29% dintre participanți, iar 7% se încred în informațiile răspândite de cei din jur.
La întrebare, care este principala îngrijorare în timpul pandemiei, ¼ dintre tineri au menționat – protecția proprie și a celor din jur față de COVID-19. De evoluția pandemiei în Republica Moldova sunt alarmați 19% dintre respondenți, câte 14%, își fac griji pentru impactul economic al virusului și accesul la educație în timpul pandemiei. Datele denotă că tinerii devin din ce în ce mai îngrijorați pentru procesul educațional în contextul pandemic. În luna iulie, 2020, doar 7% dintre participanți erau preocupați de o eventuală amânare a studiilor.
Pentru accesul la asistența medicală și tratamentul anti-COVID-19 își fac griji 11% dintre respondenți, iar distribuția vaccinului îi neliniștește pe 6% dintre participanții la sondaj.
La sondaj au luat parte 1.570 de tineri, dintre care 1.053 de fete și 249 de băieți din întreaga țară.