Liderul grupului parlamentar „Pro Moldova” a venit cu un armistițiu politic în cadrul ședinție Parlamentului. De la tribuna Legislativului, Andrian Candu a propus armistițiul politic în contextul crizei politice și epidemiologice în care se află Republica Moldova.
Deputații au votat Declarația Parlamentului Republicii Moldova cu privire la armistițiu politic în fața crizei umanitare cauzată de pandemie în Republica Moldova. Hotărârea respectivă, înaintată de președintele Grupului parlamentar ”Pro Moldova”, Andrian Candu, a fost aprobată, în ședința de astăzi a Legislativului.
În Declarație se arată că pandemia de Covid-19, declanșată în 2020 a afectat grav întreaga umanitate. Republica Moldova bate zilnic propriile recorduri la numărul de teste pozitive la Covid-19. Țara a pierdut peste 4 mii de oameni în acest an de pandemie. Criza pandemică în Republica Moldova este agravată de criza politică și situația economică fragilă a statului și a cetățenilor.
”Conștientizând gravitatea situației, Parlamentul Republicii Moldova se angajează să acționeze, dincolo de poziții politice și promisiuni electorale, pentru a păstra societatea unită, solidară și pregătită să acționeze consolidat și în consens pentru a depăși problemele cu care ne confruntăm”, se subliniază în Declarație.
Potrivit documentului, deputații se angajează să acționeze împreună, dincolo de pozițiile politice, ideologie sau simpatii reciproce, pentru a identifica și promova soluții pe mai multe domenii strategice. Astfel, cunt accentuate următoarele priorități: imunizarea a 70% din populația țării în următoarele 12 luni; deblocarea asistenței externe; măsuri pentru susținerea mediului de afaceri și păstrarea locurilor de muncă; măsuri pentru susținerea grupurilor defavorizate și a pensionarilor; creșterea capacităților sistemul medical și de educație; reluarea reformelor pe domeniile vitale cum este justiția, economia, administrația publică.
”Constatând necesitatea unui consens național pe durata crizei pandemice, declarăm armistițiu tuturor disputelor politice și ne angajăm să îndreptăm toate eforturile și capacitățile noastre pentru diminuarea efectelor catastrofale ale pandemiei prin asigurarea unei guvernări responsabile a țării”, se arată în Declarație.
„Declarația Parlamentului Republicii Moldova cu privire la un armistițiu politic în fața crizei umanitare cauzată de pandemia din R. Moldova”, a declarat Candu de la tribuna Parlamentului.
Dumitru Alaiba, deputat PAS: „Marele absent din această declarație este cuvântul corupție. Pentru că în anul 2020 au fost țări care au luptat cu pandemia, noi am luptat cu pandemia și cu corupția. Acum întrebarea mea: dvs considerați că această problemă nu agravează pandemia sau corpuția o să fie atribuită la dispute politice?”
Alexandr Slusari, deputat Platforma DA și vicepreședintele Parlamentului: „Platforma DA pledează pentru învestirea unui Guvern anti-criză. Mai mult ca atât, admitem dacă în următoarea perioadă nu vedem ieșirea din acest blocaj instituțional între Președinție și Parlament, venim și noi cu o declarație. Dar abordarea noastră diferă de ceea ce am citit aici. Noi vrem ca deznodământul blocajului să fie învestirea unui Guvern. Noi ne-am asumat acest lucru. Noi nu vedem altă ieșire decât investitea altui Guvern cu atribuții depline. Noi suntem gata să facem un armistițiu politic, dar nu cu toți. Cu grupări criminale noi armistițiu nu o să facem niciodată. Dvs. pledați pentru atribuirea unor împuternici suplimenatre acestui Guvern interimar?”
Oazu Nantoi, deputat PAS: „Sper că coronavirusul se va speria de această declarație și situația se va îmbunătăți. Acest proiect denaturează esența crizei politice din R. Moldova. E vorba de opinia cetățenilor care au votat la alegerile prezidențiale și dorința acestui Parlament care și-a pierdut reprezentativitatea.”
Maria Ciobanu, deputată PPDA: „Când PD a venit în Parlament cu o declarație privind traseismul politic, imediat acest fenomen a luat amploare. Nu aveți temerea că după această declarație, va urma un adevărat cataclism politic?”
Pavel Filip, deputat PDM: „Un subiect care nu ajută cu nimic „se discută cel mai mult. E doar o declarație, votăm și nu se schimbă nimic.”
Totuși, după câteva minute de dezbateri, proiectul a fost adoptat cu votul a 57 de deputați din cei 91 prezenți la ședinșa plenară de astăzi.