O companie de pază a fostului șef al pazei lui Ilan Șor, Igor Bodorin, asigură securitatea celor cinci sedii ale Judecătoriei Chișinău. Aceeași firmă a câștigat la finele anului trecut un contract pentru instalarea camerelor de supraveghere pe coridoarele instanțelor de judecată. Licitația pentru selectarea companiei care va asigura serviciile de pază a celor cinci sedii ale Judecătoriei Chișinău a fost desfășurată în decembrie 2020. La tender au participat trei concurenți: IS Servicii Pază MAI, Detașamentul de Pază Paramilitară și firma „Thor Security Group”. Primele două companii sunt fondate de stat, iar ultima aparține soților Liliana și Igor Bodorin. Subiectul a fost prezentat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră Plus”.
„Thor Security Group” nu a propus cel mai mic preț pentru serviciile de pază, însă comisia de licitație de la Judecătoria Chișinău a decis să desemneze câștigătoare anume oferta acestei companii. „Thor Security Group” a propus prestarea serviciilor contra sumei de 1 373 520 de lei, fără TVA, cu 16 mii de lei mai mult decât Departamentul de Pază Paramilitară. Comisia de licitație a decis însă să descalifice ofertantul de stat pe motiv că acesta nu corespunde cerințelor tehnice sau profesionale. Mai exact, compania de stat a fost descalificată pentru că serviciile de pază tehnică, adică butonul de alarmă, urmau să fie prestate printr-o altă firmă contractată de Detașamentul de Pază Paramilitară, iar ultima asigura un timp de reacție cu un minut mai mult decât firma lui Bodorin. Întreprinderea de stat a contestat decizia prin care a fost descalificată din concurs, dar cererea sa de contestație a fost respinsă.
Președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, a declarat pentru echipa de la „Cutia Neagră” că au fost analizate amănunțit toate actele prezentate la licitație de ofertanți, dar nu este obligația comisiei să verifice trecutul directorului firmei private de pază și legăturile acestuia cu alte companii.
„Comisia de concurs a analizat toată informația ce ține de caietul de sarcini, oferta care a fost prezentată, autorizațiile de funcționare, extrasele de la registru, informația despre operatorul economic, certificatul de calitate. Toți trei agenți economici au fost verificați. Comisia verifică doar acele companii care participă la licitații și toate actele care stau la baza activității de constituire și alte informații eliberate de autoritățile din R. Moldova. Ea de acestea se conduce”, a declarat Radu Țurcanu.
Chiar dacă, inițial, Judecătoria Chișinău a anunțat concurs pentru asigurarea pazei fizice, asigurarea regimului de trecere cu permis, controlul bunurilor primite și expediate pe teritoriul instanțelor de judecată și deservirea butonului de alarmă în regim non-stop, „Thor Security Group” instalează și camere de supraveghere pe coridoarele instanțelor de judecată.
Contabila-șefă a Judecătoriei Chișinău, Victoria Plăcintă, a explicat că instalarea camerelor de supraveghere s-a făcut printr-un alt contract câștigat de firma lui Bodorin într-o altă licitație desfășurată în aceeași perioadă, dar pentru că valoarea serviciului este mică, procesul de achiziții nu a fost făcut public.
„Așa s-a constat la o ședință a achizițiilor, a grupului de lucru, că este necesar pentru eficacitate mai bună. Vedeți că acum e intrare, mai multe judecătorii, vedeți că la noi ele sunt specializate și aduc diferiți condamnați și pentru securitatea clădirilor s-a luat decizia să fie instalate videocamere. 136.000, îmi pare că. Nu, s-au luat în decizie trei oferte și firma dată ne-a prezentat unele dintre cele mai mici prețuri”, a menționat Victoria Plăcintă.
Tot într-un răspuns pentru „Cutia Neagră Plus, președintele Judecătoriei Chișinău a dat asigurări că agenția de pază privată nu va avea acces la arhiva imaginilor înregistrate de camerele de supraveghere.
„Aceste camere sunt la balanța Judecătoriei Chișinău și sunt în gestiunea Judecătoriei Chișinău, respectiv informația se stochează pe serverul instanței. Persoanele de serviciu, vorbesc de paznicii care fac non-stop, 24 de ore, doar vizualizează pe monitor secvențele video, cine a venit, barieră și așa mai departe, dar stocarea, arhivarea informației este proprietatea exclusivă a judecătoriei”, a adăugat Radu Țurcanu.
Echipa emisiunii a mers la sediul „Thor Security Group” pentru a discuta cu Igor Bodorin, dar nu l-am găsit acolo. Un angajat al companiei a spus că-i va transmite că îl căutăm și vom fi contactați. „Toată informația este pe platforma de achiziții, oficială. Este Judecătoria municipiului Chișinău care ne-a scris scrisoare oficială că am câștigat tenderul. Eu fără director nu vă dau nicio informație. Când o să vină dumnealui, atunci poftim. Dumnealui este în concediu. Când o să vină atunci”, a menționat mai târziu vicedirectorul firmei, Iurie Cozma.
Precizăm că Bodorin a fost directorul firmei „Klassica Force” care a intrat în proces de insolvabilitate și și-a sistat activitatea, iar acesta a preluat administrarea firmei „Thor Security Group”.
„Klassica Force” asigura paza celor trei bănci implicate în furtul miliardului: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, dar și paza de corp a lui Ilan Șor. Într-o investigație recentă, Cutia Neagră a arătat cum compania de pază „Klassica Force” a fost implicată în dispariția a 12 dosare de creditare a cinci companii apropiate lui Ilan Șor în noaptea în care s-a încheiat furtul prin credite neperformante de la cele trei bănci.
Mașina „Klassica Force” în care se aflau contractele de împrumut ale firmelor lui Șor, în valoare de 350 de milioane de lei, a ars pe un câmp din Ialoveni. Șoferul care se afla la volanul mașinii, Andrei Tofan, despre care timp de cinci ani s-a crezut că s-ar fi sinucis, este viu și nevătămat, administrează o afacere care câștigă licitații organizate de Primăria Chișinău și, cel mai curios, este nepot al lui Igor Bodorin, susțin sursele noastre din cadrul Procuraturii.
Dosarul pornit încă în 2014 pe faptul incendierii mașinii de încasatori zace și acum în birourile Procuraturii Anticorupție.
Mai multe detalii la acest subiect puteți afla în cadrul ediției de ieri, 14 martie, a emisiunii „Cutia Neagră Plus”.