Modul în care deputații au examinat subiectul privind promovarea unor judecători la Curtea Supremă de Justiție afectează grav încrederea în actul de justiție. Mai mult, procedura în care a avut loc acest proces trezește îngrijorări. O spun doi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii – Dorel Musteață, judecător la Judecătoria Chișinău, și Nina Cernat, magistrată la Curtea de Apel Chișinău, semnatari ai unei declarații în legătură cu ședința Legislativului din 12 martie curent.
„Este strigător modul în care actuala majoritate parlamentară se răzbună pe judecătorii care au participat la întâlnirea cu președintele țării, în cadrul căreia au fost discutate problemele cu care se confruntă justiția din țara noastră. Astfel de practici prin care sunt încălcate drepturile judecătorilor de a cunoaște motivele pentru care anumiți judecători nu au fost promovați, afectează grav încrederea cetățenilor în actul justiției”, mai spun semnatarii declarației.
În aceste condiții, semnatarii menționează că este necesar ca toți candidații la funcția de judecător la CSJ trebuie să fie invitați la examinările care au loc, adăugând că în caz contrar, nu este se poate observa necesitatea organizării concursurilor.
„Și mai grav este faptul că, în ședința Parlamentului unii candidați au fost respinși fără a fi dezbătut motivul, iar un candidat judecător nu a fost invitat, atât la ședința Comisiei juridice, cât la ședința Parlamentului”, se arată în declarație.
Amintim că vineri, 12 martie, la ședința Legislativului a fost examinat subiectul privind promovarea unor judecători la CSJ. Atunci, a fost votată conducerea Curții Supreme de Justiției, însă unii candidați la funcția de judecători au fost respinși. Potrivit deciziei, Tamara Chișca-Doneva va fi numită în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ, pe un termen de patru ani. Funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președinte al Colegiului penal, urmează să o exercite Nadejda Toma, timp de patru ani.
În cadrul ședinței Parlamentului din 12 martie, deputații au respins candidaturile judecătorilor Anatolie Minciună și Nicolae Șova. A fost respinsă și candidatura magistratei Viorica Puică.
Atunci în plen s-a cerut amânarea subiectului, iar unii deputați au cerut ca judecătorii să fie prezenți la discuții, pentru a putea fi adresate întrebări și primite răspunsuri. Propunerea de amânare nu a întrunit însă numărul necesar de voturi.
Unii deputați au criticat dur modul în care s-a produs votul în Parlament.