/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Oamenii spun că nu sunt de acord cu instituirea unui nou lockdown în Moldova

missing
17 martie 2021, ora 07:29

Pe măsură ce crește numărul cazurilor de infectări cu noul tip de Coronavirus, se intensifică dezbaterile cu privire la necesitatea instituirii unui nou lockdown. Astfel, președinta Maia Sandu a propus stare de urgență, pentru două săptămâni, iar Guvernul urmează să elaboreze lista de restricții care vor fi impuse asupra activităților sociale și economice, pentru a fi propusă Parlamentului spre examinare și aprobare. Pe de altă parte, unii moldoveni spun că nu vor supraviețui unui nou lockdown.

Deși numărul persoanelor infectate cu noul tip de coronavirus crește de la o zi la alta, moldovenii au păreri diferite despre necesitatea instituirii unor măsuri restrictive mai dure, pentru a preveni răspândirea virusului. În timp ce unii consideră că ar fi o decizie corectă, alții spun că, în așa fel, o să moară nu din cauza virusului, dar de foame.

Cei care cred că un nou lockdown ar ajuta la reducerea cazurilor de infectări, spun că trebuie să fie închis absolut totul, nu doar parțial. Dacă ar fi precum în China, să se închidă pe 2 săptămâni absolut tot, atunci – da. Dar dacă doar piețele și magazinele, n-are rost.

Potrivit unui studiu realizat de Expert-Grup, introducerea unui lockdown pentru o perioadă de 30 de zile ar permite evitarea contaminării pentru aproape 50 de mii de persoane și ar salva viața a circa 1200 de oameni. Directorul executiv al Centrului Analitic Expert-Grup, Adrian Lupușor, a declarat pentru TV8 că lockdown-ul din 2020 a permis reducerea numărului de infectări noi cu 20%, iar a deceselor – cu 45 la sută.

Specialistul susține că impactul unui nou lockdown asupra bugetului public național ar fi estimat la circa 1,7 miliarde de lei, iar în acest sens, statul trebuie să ofere ajutor oamenilor.

Anterior, în Republica Moldova a mai fost instituit un lockdown in 2020, atunci când de pe 17 martie și până pe 15 mai a fost instituită stare de urgență națională.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram