Astăzi este marcată la nivel mondial ziua apei. În această zi se urmărește creșterea gradului de conștientizare a crizei globale a apei și a rolului său esențial în existența și întreținerea vieții. Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova prezintă cele mai recente date privind utilizarea apei în țara noastră.
În ultimii ani, Moldova a suferit un șir de inundații și secete grave – în 2007, una din cele mai puternice secete a afectat trei sferturi din populație. În 2010, ploile abundente au provocat inundații care au afectat 12 mii de persoane și au dus la declararea stării de urgență naționale, potrivit UNDP Moldova.
Cinci ani mai târziu, Moldova a avut iar de suferit în urma unei combinații de temperaturi ridicate și lipsă de ploi. Prognozele arată că fenomenele meteorologice extreme se vor înteți în următorii ani, având impact asupra securității alimentare, resurselor de apă și a economiei în general.
PNUD afirmă că lucrează direct cu comunitățile locale pentru a soluționa problemele legate de accesul la apă din localități și acordă asistență Guvernului pentru a îmbunătăți capacitatea de planificare și adaptare la schimbările climei pe termen mediu și lungi.
În Republica Moldova, această zi se sărbătorește din anul 1993, cu scopul aducerii în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor. Potrivit Apă-Canal Chișinău, 748 de milioane de oameni încă nu au acces la surse sigure de apă potabilă și 2,5 miliarde de persoane nu au acces la facilități privind salubritatea.
Apa a devenit esențială în orice domeniu și industrie, pentru a produce o coală de hârtie, de exemplu, sunt necesari 10 litri de apă, iar pentru fabricarea a 500 grame de plastic e nevoie de 91 de litri de apă. Se estimează că cererea de apă globală pentru procesul de fabricație din industrie să crească din 2000 până în 2050 cu 400%, conform ACC.