Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1032: Pe cine a trimis Zelenski ambasador în Turcia. Bilanțul atacului asupra Kievului

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cum a construit Veaceslav Untilă o afacere imobiliară de milioane și cine îi sunt partenerii din business

missing
23 martie 2021, ora 07:35

Dețin funcții publice de peste 20-30 de ani și au fost promovați în fruntea diferitor instituții de stat pe criterii politice, schimbând partide sau oferind servicii unor politicieni. Au fost loiali lui Snegur, Lucinschi, au făcut carieră și afaceri pe timpul lui Voronin, i-au promovat în funcții alianțele de guvernare care au urmat, regimul Plahotniuc le-a oferit fotolii calde în care se află și astăzi și asta în pofida criticilor din societate și a anchetelor jurnalistice care le-au vizat afacerile sau activitatea. Cine sunt mastodonții tranziției moldovenești? Cutia Neagră i-a identificat și vă propune o serie de investigații despre ei. Începem cu directorii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, care au primit vot de neîncredere din partea Parlamentului, pentru activitate ineficientă. Vă rătăm o anchetă amplă despre Veaceslav Untilă, director general al ANRE și un mare jucător pe piața imobiliară a R. Moldova. Cutia Neagră a descoperit o rețea întreagă de companii fondate și administrate de membrii familiei sale care au obținut cu ușurință terenuri și imobile publice de la Primăria Chișinău. Ulterior, pe acestea au fost ridicate complexe locative de sute de apartamente.

Veaceslav Untilă a ocupat funcții publice încă din anii ’80, când și-a început munca la Ministerul Afacerilor Interne, unde a activat mai bine de 20 de ani, polițist, șef al Poliției rutiere și chiar viceministru de Interne, între 1998 și 2000. În următorii 20 de ani, Untilă, cu licență în drept și Facultatea de mecanică, a fost, pe rând, șef la Inspectoratul Ecologic de Stat (2012-2013), președinte al Curții de Conturi (2016-2019), iar din ultima funcție a fost transferat în fotoliul de director general al Consiliului de administrare al ANRE.  În perioadele în care nu era director de vreo agenție sau instituție de stat, Untilă era deputat, în total, timp de 9 ani, în 4 legislative.

Apropo, de-a lungul carierei sale politice, Veaceslav Untilă a condus sau a fost vicepreședinte în cinci partide diferite.  Ani la rând, el a făcut donații generoase formațiunilor politice care l-au propulsat în funcții. În 2009, a vărsat peste jumătate de milion de lei în contul Alianței Moldova Noastră. În 2010, a donat 650 mii lei Mișcării Acțiunea Europeană. În 2014, a sponsorizat cu 402 mii lei Partidul Liberal, iar în următorul an a mai donat PL-ului 585 de mii de lei, chiar mai mult decât a câștigat. În declarații indica venituri de numai 407 mii lei.

Veaceslav Untilă a atins apogeul carierei sale profesionale peste jumătate de an după ce, fiind deputat liberal, și-a pus semnătura în susținerea candidaturii lui Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru, apoi, a votat, la ședința nocturnă a Parlamentului, pentru Guvernul Filip, în ianuarie 2016. Peste șase luni de la aceste evenimente care au adus Partidul Democrat la guvernare, iar lui Vlad Plahotniuc i-au permis să captureze puterea în stat, Veaceslav Untilă a fost votat de Parlament președinte al Curții de Conturi. Candidatura sa a fost propusă de spicherul de atunci Andrian Candu, luându-i prin surpindere pe deputații din opoziție.

Trei ani mai târziu, în februarie 2019, aproape la jumătate de mandat la Curte, Untilă a fost mutat, cu voturile aceleiași majorități parlamentare PD-PL-transfugi, la ANRE, în calitate de director general. Componența anterioară a Agenției și-a dat demisia cu două luni mai devreme, după ce a fost criticată dur de Vlad Plahotniuc.  Deputații din Partidul Liberal Democrat au acuzat atunci majoritatea parlamentară, condusă de democrați, că a mimat concursul organizat de comisia de profil pentru desemnarea directorilor ANRE și i-a promovat în funcții pe criterii politice pe Veaceslav Untilă, Octavian Calmîc, Eugen Carpov și Ștefan Creangă.

Cine este totuși Veaceslav Untilă? 

Pe parcursul anilor, muncind doar în funcții publice, Veaceslav Untilă și-a sporit averea și a dezvoltat o uriașă afacere imobiliară prin câteva companii, unele dintre care înregistrate pe numele fiicelor sale, evitând astfel să le indice în declarațiile cu privire la venituri și proprietăți. În cea mai veche declarație de avere pe care am identificat-o, din 2007, Veaceslav Utilă a indicat un apartament cu 3 camere, o treime cotă-parte dintr-o casă veche de pe str. Cireșilor, din cartierul Valea Morilor și un BMW produs în 1997.  În 2010, Untilă își schimbă mașina pe una de model „Toyota Rav 4” care l-a costat 341 mii lei. Peste doi ani, mai apare în acte un apartament de 59 metri pătrați, cu o valoare de 615 mii lei și încă o mașină nou-nouță de marca „Toyota”, achiziționată cu 281 mii lei.

Abia în 2016, după ce jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au scris că Untilă locuiește într-o casă luxoasă, cu 3 etaje, înregistrată pe una dintre fiicele sale, funcționarul a indicat imobilul în declarația de avere ca fiind luat în comodat. Casa, la fel ca și cea de pe str. Cireșilor, este situată în zona de elită din preajma lacului Valea Morilor, la distanța de vreo 100 de metri de prima. Imobilul are o suprafață de 322 metri pătrați și o valoare cadastrală de două milioane de lei. Prețul de piață este de cel puțin trei ori mai mare. Casa, care pare să fie reconstruită între timp, a ajuns în proprietatea lui Untilă în baza unei decizii a Primăriei Chișinău din 1995. În 1999 acesta l-a donat fiicei Tatiana Untilă, care pe atunci avea 19 ani. De atunci, directorului general al ANRE indică în declarații că deține casa în comodat.

SERAFIM URECHEAN, ex-primar municipiul Chișinău: „El casă avea încă de când era sergent. Ea îi dată cred că în exploatare din 1999, dar el trăiește acolo, eu țin minte încă prin 1994. Eram încă la sindicate. Casa asta era a lui și el îmi pare că avea două acolo. Asta ceva a învârtit el pe undeva. Primăria nu i-a dat nimic, am în vedere din spațiu locativ”.

Prima cotă-parte din casa de pe str. Cireșilor, întâmplător sau nu, a ajuns în posesia soției lui Veaceslav Untilă, Alexandra, tot în aceeași perioadă când demnitarul a obținut și casa din preajmă, doar că în baza unui contract de donație. În vara anului trecut, familia Untilă a cumpărat încă o cotă-parte din casa veche de pe strada Cireșilor în care era coproprietară de mai mulți ani și apoi a donat ambele cote fiicei, Mariana Cimbir. În octombrie 2020, întregul imobil a ajuns în proprietatea familiei Cimbir, care a cumpărat și cea de-a treia parte din casă.

Mariana este soția adjunctului procurorului-șef al mun. Chișinău, Marcel Cimbir. Ea este angajata unei companii de telefonie mobilă și coproprietară a unei părți a afacerilor familiei Untilă, iar soțul său indică în ultima declarație de avere că deține în folosință „Toyota Highlander”, mașină care aparține socrului său.

VEACESLAV UNTILĂ, director general ANRE: „Terenul de pe strada Cheltuială mi-a fost repartizat pe timpul Uniunii Sovietice. Atunci, toţi erau asiguraţi de stat cu spaţiu locativ. Casa am construit-o și am trecut-o pe numele fiicei în 1999. Atunci preconizam să mă lansez în politică. Vă amintiţi ce regim era atunci la putere şi ce vremuri erau în Moldova? Cine făcea politică incomodă puterii, risca mult, inclusiv să rămână fără casă în urma unor procese juridice trucate. Eu mi-am asumat riscul de a lupta cu acea putere, dar nu voiam ca membrii familiei mele să rămână pe drumuri, de aceea fiica mea a devenit proprietară a casei. În următorii ani, am trecut cu traiul în apartamentul de pe Drumul Viilor, iar în 2016 am revenit în acasă și am început să o introduc în declaraţii cu o cotă de proprietate zero”, a explicat Untilă pentru Cutia Neagră.

Firma familiei Untilă cu venituri de 8 milioane de lei

O istorie încurcată este și în cazul afacerilor în care s-a implicat familia Untilă pe parcursul anilor. Investigațiile echipei Cutia Neagră au scos la lumină o rețea de peste zece companii imobiliare sau de construcții care au acționat concertat pentru a obține terenuri din proprietatea municipiului Chișinău, iar apoi au construit acolo blocuri locative.

Din datele din Registrul de comerț al R. Moldova, prima afacere lansată de familia actualului șef de la ANRE este agenția imobiliară „Retraco Grup”. Compania a fost fondată încă în 2005, la doar câteva luni de la începutul mandatului de deputat al lui Untilă, în perioada în care Blocul Moldova Noastră se afla în opoziție față de regimul lui Voronin. La fondare, compania a avut adresa juridică în casa în care locuiește Veaceslav Untilă, iar în 2019 a fost trecută într-un imobil de pe bulevardul Moscovei, unde astăzi își au sediul mai multe firme ale familiei Untilă și partenerilor săi de afaceri. O perioadă de timp, „Retraco Grup” a aparținut, pe hârtie, fiicei sale, Tatiana Spatari. În 2016, lista de acționari se schimbă și 80 la sută din acțiuni le preia Alexandra Untilă, soția demnitarului, iar Tatianei și Marianei le revin câte 10 % din acțiuni. „Retraco Grup” a înregistrat în 2018 un profit de 8 milioane de lei, dar a scăzut dramatic în cifre în următorul an, înregistrând deja pierderi de 198 mii lei, potrivit rapoartelor financiare, găsite în surse deschise.

Untilă nu a declarat niciodată dividende din activitatea acestei companii cu vânzări de milioane. Agenția imobiliară apare pentru prima dată în declarația de avere a lui Untilă în 2016.

Cu toate acestea, legătura directă dintre Veaceslav Untilă și „Retraco Grup” se trage încă din primul an de la fondarea firmei. În 2005, cu patru luni înainte să fie fondată compania, o asociație obștească „Strategia Civică”, fondată și administrată de Untilă,  cumpără de la Primăria Chișinău, condusă de colegul de partid Serafim Urechean, o clădire istorică a municipalității în ultra-centrul capitalei, pe str. Columna 116. Tranzacția de vânzare-cumpărare a fost încheiată cu 10 zile înainte de alegerile prezidențiale, pe 26 februarie. Nu am reușit să aflăm prețul la care a fost procurat imobilul de peste 260 m.p., dar știm că asociația lui Untilă urma să achite bunul în rate, timp de doi ani.

sursa foto: monument.sit.md

În condiții similare, exact un an mai târziu și proaspăta agenție imobiliară „Retraco Grup” procură, în rate, de la Primărie, o anexă a imobilului și, pentru o perioadă de timp, își trece adresa juridică în acea clădire. Câteva luni mai târziu, atât asociația, cât și firma vând clădirile unei companii de construcții. În ultimii ani, imobilele și-au schimbat de câteva ori stăpânii, ajungând în sfârșit în proprietatea firmei de construcții „Lagmar-Impex”, cu care firmele lui Untilă au colaborat mulți ani mai departe.

VEACESLAV UNTILĂ: „Edificiul de pe strada Columna a fost achiziţionat din donaţii, la un preţ de peste 20 mii de dolari, din câte îmi amintesc. L-am folosit un timp, dar era avariat. Neavând bani să-l reconstruim, am decis înstrăinarea lui. A fost vândut unui agent economic din SUA. Când și cui acest agent a înstrăinat imobilul ulterior, ar fi cazul să-ll întrebaţi direct. Eu nu am nici un fel de relaţii cu „Lagmar Impex”. Din câte cunosc, colaborări de business a avut „Retraco Grup”. Colaborările respective au fost declarate la structurile abilitate ale statului în modul prevăzut de legislaţie, susține directorul ANRE.

SERAFIM URECHEAN, ex-primar mun. Chișinău: „El e combinator. Dacă și a luat ceva pe când eu eram primar, atunci a luat totul legal. Legislația era cu părere de rău deocheată. Putea să ia, dar eu nu știu.

– Dar știți ceva derspre afacerile lui imobiliare?

– Nu știu nimic”.

În 2006, fiica lui Untilă, Tatiana Spatari, a mai ajuns cofondatoare a unei firme, „Construction Management Service”, în care avea o cotă parte de 10%, fiind asociată cu doi cetățeni ucraineni Gerelyuk Ivan și Vaspapir Vadym și moldoveanul Alexei Braganciuc, un partener de afaceri apropiat al familiei Untilă.

Această firmă,  în 2014, a obținut în arendă, tot de la Primăria Chișinău, jumătate de hectar de pământ pe str. Testimițanu, iar „Lagmar-Impex” a construit acolo un mare complex locativ. Decizia de dare în arendă a celor 50 de ari a fost luată de Consiliul Municipal Chișinău cu voturile consilierilor liberali, colegi de partid ai lui Veaceslav Untilă, după ce proiectul primise undă verde de la liberalul Vadim Cojușneanu, președinte al Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare din cadrul Consiliului Municipal Chișinău.

Fiica lui Untilă a renunțat la cele 10% din compania „Construction Management Service” vara trecută, cota fiindu-i cedată lui Alexei Braganciuc, care are astăzi 20% în firmă, alături de cei doi ucraineni.

Singura firmă în care Veaceslav Untilă a fost oficial coproprietar

Următoarea companie din imperiul familiei Untilă datează din 2007, pe când acesta era deputat. Compania, specializată în activități imobiliare, „Sprint-Mega”, este singura în care Veaceslav Untilă a apărut personal ca acționar, cu o cotă de 50%. Cealaltă jumătate de acțiuni aparțineau lui Alexei Braganciuc. Fostul deputat a indicat compania în declarația sa de avere abia în 2011.

La sfârșitul anului 2018, Untilă a renunțat la pachetul său de acțiuni în companie, fără a indica venituri din înstrăinarea afacerii, ci doar 2 milioane de lei dividente. În acel an, firma se implicase în promovarea masivă a complexului locativ de pe str. Testemițanu, construit de „Lagmar” în parteneriat cu firma fiicei lui Untilă, „Construction Management Service”.

Partenerul lui Untilă în toate afacerile susține că nu-l cunoaște

Anul trecut, Alexei Braganciuc a preluat în totalitate compania „Sprint Mega”, în care fusese aliat cu Untilă. Am reușit să discutăm cu omul de afaceri, la sediul firmei, dar în afara camerei video. Acesta a refuzat să ne spună cum a ajuns unicul proprietar al companiei și a declarat că nu a cumpărat cota-parte din firmă de la Veaceslav Untilă, ci de la altă persoană. Businessmanul insistă că nici nu-l cunoaște pe Veaceslav Untilă, nu s-au întâlnit niciodată, iar afacerile pe care le are cu Alexandra Untilă nu au nicio legătură cu directorul ANRE. La alte întrebări, Alexei Braganciuc a refuzat să răspundă.

Compania „Sprint Mega” se laudă pe site-ul său că a dezvoltat în ultimii ani un ambițios proiect imobiliar în centrul Chișinăului, la intersecția străzii Ismail cu bd. Ștefan cel Mare. Blocul de elită a fost ridicat tot pe un teren arendat și apoi cumpărat de la Primărie, în anul 2000, doar că de o altă firmă. În 2016, terenul a ajuns printr-un contract de societate civilă la compania „Estate Invest Company” în care este asociat fostul coleg de partid al lui Untilă, ex-deputatul liberal Iurie Dîrda. Deși pe fațada blocului stă logoul „Estate Invest Company”, beneficiar al imobilului este „Sprint Mega”, care l-a construit și vinde astăzi apartamentele cu 1000 de euro metrul pătrat.

Cum a fost privatizată o întreprindere de stat cu 1,5 ha de teren în Chișinău

La doi ani de la fondarea „Sprint Mega”, în 2009, Alexandra, soția lui Veaceslav Untilă, fondează tot cu Alexei Braganciuc și aceeași cetățeni ucraineni încă o firmă imobiliară SRL-ul „Energogazpurificare”. Și de această dată, afacerea este tăinuită până în 2011, când apare pentru prima dată în declarația de avere a lui Untilă. Curios este faptul că firma a fost creată în baza fostei întreprinderi de stat „Energogazpurificare”, privatizată în 2008.

Potrivit unui raport al Curții de Conturi, compania de stat, cu sediul pe bd. Moscovei 8,  deținea în folosință două terenuri în Chișinău, cu suprafața de un hectar și jumătate. Întreprinderea a fost cumpărată cu 13 milioane de lei de firma „Arhibas” în care fiica lui Veaceslav Untilă, Mariana Cimbir, a devenit proprietară a 10% de acțiuni pe când avea doar 18 ani. Printre ceilalți acționari ai firmei se regăsesc iarăși cei doi ucraineni, Braganciuc și arhitectul Anatol Volimbovschi. Ultimul pare să fie o cunoștință mai veche a lui Veaceslav Untilă.  Volimbovschi a candidat la alegerile parlamentare din 2001, pe lista electorală a Mișcării „Pentru Ordine și Dreptate”, fondată și condusă de Veaceslav Untilă.

După privatizarea companiei de stat, cele două terenuri amplasate în sectoarele Râșcani și Ciocana au fost trecute în arendă altor firme ale familiei Untilă. Astfel, terenul de 50 de ari de pe str. Florării 4, aflat în folosința întreprinderii de stat „Energogazpurificare”, în 2010, la doi ani de la privatizare, ajunge în arenda „Arhibas”, iar Lagmar-Impex se apucă imediat de construcția a trei blocuri locative, în baza unui contract de societate-civilă.

Am încercat să aflăm de la compania „Lagmar Impex” ce relații de colaborare are cu firmele familiei Untilă, dar ni s-a spus că directorul companiei se află într-o deplasare și nu ne poate răspunde la întrebări.

Pe cel de-al doilea teren, de peste un hectar, situat pe str. Meșterul Manole 14, din sectorul Ciocana, se află mai multe depozite care au fost vândute anul trecut de „Energogazpurificare ” unei firme create cu o lună mai devreme de Alexei Braganciuc. Deși datele de la Cadastru arată că terenul se află în proprietatea statului, într-un anunț de vânzare recent al firmei se precizează că terenul a fost privatizat.

 

După înstrăinarea terenurilor care aparțineau întreprinderii de stat „Energogazpurificare”, firma „Arhibas” a inițiat procesul de lichidare, la fel și SRL-ul „Energogazpurificare”. Din ultima declarație de venit depusă de Veaceslav Untilă pe 1 martie curent, au dispărut cele 10% din compania „Energogazpurificare” deținute de soția sa. Deși firma a vândut un teren de milioane în Chișinău, Untilă susține că soția sa nu a avut niciodată venituri din activitatea „Energogazpurificare”

Cea mai recentă companie imobiliară din imperiul familiei Untilă este „Novarent”, fondată în vara anului trecut de Alexandra Untilă, împreună cu Alexei Braganciuc și cei doi ucraineni cu care se aliase anterior în alte afaceri. Și această companie își are adresa juridică pe Moscovei 8, unde a fost cândva adresa întreprinderii de stat „Energogazpurificare”, privatizată în 2008.

VEACESLAV UNTILĂ, director general ANRE: „Fiicele mele și-au dorit mult la acea etapă să se lanseze în afaceri, ca şi alţi tineri cu iniţiativă. Am susţinut aceste aspiraţii, deoarece am crezut că pot face ceva bun în ţara lor. Din păcate, în două din companii nu au reușit și s-au retras. Eu nu am participat la privatizarea întreprinderii de stat „Energogazpurificare”, iar soţia a intrat ulterior în posesia unei mici cote părţi în noua întreprindere, deja privatizată. Din 2020, soţia s-a retras din „Energogazpurificare”, fără a avea careva profit de pe urma acestei companii. „Retraco Grup” este afacerea familiei. Una dintre fiice are studii economice şi e firesc că se ocupă de afaceri. Eu am constituit „Sprint Mega” cu dl Braganciuc în 2012 și am lucrat împreună până în 2018. A fost un business de succes, dar m-am retras la un moment dat pentru că nu mai eram compatibil cu asociatul. După plecare, am ridicat dividende. Am cedat cota-parte fără careva angajamente financiare, considerând că dividendele acoperă efortul şi timpul dedicat respectivei companii. În prezent nu am tangenţe cu această firmă și nu am careva venituri de la ea”, a explicat Untilă pentru Cutia Neagră.              

Nu doar afacerile îi merg bine. În ultima declarație de avere, Veaceslav Untilă a indicat venituri din salariu, pentru anul 2020, de peste un milion de lei. Reiese că directorul general al ANRE este plătit de stat cu 83 de mii de lei pe lună, și asta în situația în care salariul mediu în companie este de cel puțin 4 ori mai mic, iar un specialist simplu ridică nu mai mult de zece mii de lei. Untilă mai primește lunar de la Casa Națională de Asigurări Sociale o pensie de aproape 11 mii de lei și cam tot atât primește pensie soția sa.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.