Scandalul vaccinării peste rând continuă! Ministerul Sănătății anunță că a demarat o anchetă, pentru a examina și stabili, dacă au fost înregistrate încălcări în procesul de vaccinare. Se întâmplă după ce, în spațiul public, au apărut informații despre cum unii consilieri, angajați ai primăriilor sau rudele acestora au fost vaccinați, chiar dacă nu fac parte din categoria admisă la această etapă pentru vaccinare. Reporterul TV8 s-a dat drept persoană fizică și a contactat directorul Spitalului raional Ungheni cu pretextul că ar vrea să-și vaccinze părinții în afara rândului. Inițial, Vladimir Popovici s-a arătat deschis la această rugăminte, precizând că poate să intervină în acest sens.
Într-o postare pe Facebook, consiliera Maiei Sandu pe domeniul sănătății, Ala Nemerenco, scrie că ar fi primit mai multe mesaje de la medicii care erau incluși în lista pentru vaccinare, dar nu le-a ajuns vaccin din motiv că au fost vaccinate cu totul alte persoane. Astfel, supiciuni planează asupra Centrelor de vaccinare din Edineț, Ungheni, dar și a unor instituții medicale din Chișinău, scrie fosta ministră a Sănătății.
Reporterul TV8 s-a dat drept persoană fizică, care vrea să-și vaccineze părinții, dar care nu face parte din categoria de cetățeni care se pot vaccina la această etapă, și a contactat mai multe instituții medicale raionale. Astfel, Vladimir Popovici, directorul spitalului raional Ungheni, s-a arătat deschis să vaccineze presupușii părinți în afara rândului.
Astfel, directorul spitatului a explicat că, uneori, din 10 doze de vaccin AstraZeneca mai rămâne ser antic-covid, iar din acestea mai ajută unii oameni, care doresc să se vaccineze.
Însă, după ce l-am contact deja în calitate de reporter TV8, acesta a negat faptul că vaccineză persoane care nu fac parte din categoria de vaccinare anunțată, cel puțin, la moment. Chiar și așa, el nu a negat că a avut cazuri, când a vaccinat rudele lucrătorilor medicali, pentru a nu arunca serul rămas în flacoane.
S-ar fi vaccinat peste rând și unii consilieri din Cahul. Acum o zi, Sergiu Rența a scris pe pagina sa de Facebook că s-a vaccinat cu serul AstraZeneca. Deși în actul de vaccinare atașat pe pagina sa apar inscripții în limba rusă, acesta a declarat pentru TV8 că s-a vaccinat la Galați, România.
De partea cealaltă, șeful centrului de sănătate din Cahul a declarat că nu au fost vaccinați consilieri. Între timp, pe pagina oficială de Facebook, primăria Cantemir anunță, pe 23 de martie, că toată echipa s-a vaccinat împotriva virusului COVID 19 cu serul Pfizer. Ieri, expertul în politici publice a scris că administrația raionului Edineț s-ar fi vaccinat în taină cu serul Pfizer, inclusiv președintele raionului, socialistul Nicolae Melnic. Cel din urmă a negat această informație, însă a recunoscut că i s-a propus să o facă. L-am întrebat, astăzi, pe deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, dacă cunoaște ceva despre aceste cazuri.
În contextul informațiilor apărute privind procesul de vaccinare la nivel național, cu vaccinul Pfizer, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a demarat o anchetă, pentru a examina și stabili dacă au fost înregistrate încălcări în procesul de vaccinare, inclusiv prin verificarea listelor cu persoanele vaccinate, în cadrul instituțiilor medicale vizate.
Totodată, MSMPS a instituit o Comisie de evaluare, care va fi responsabilă de examinarea cazurilor de utilizare a vaccinului, conform etapelor de vaccinare incluse în planul național de imunizare.