/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ O companie apicolă din Ialoveni va comercializa miere, sub propriul brand, peste hotare

missing
02 aprilie 2021, ora 18:26

Un apicultor din raionul Ialoveni a reușit să-și plaseze pe piața din afara țării produsul gata ambalat și etichetat. Asta după ce, ani la rând, antreprenorul reușea să exporte miere doar în cantități angro. Acolo, însă, mierea era ambalată de intermediari, care nu indicau, cel puțin, țara de origine a produsului. Schimbarea strategiei de comercializare a fost posibilă datorită unui grant obținut la USAID.

Nicanor Negru își începea activitatea în domeniul apiculturii, în 2014, cu 100 de stupi, la Costești, Ialoveni. Treptat, numărul de stupi a crescut, el a colectat miere tot mai multă, ba chiar a început să colaboreze cu alți peste 1000 albinari, însă, atunci când era vorba despre export, oricum erau solicitate doar cantități angro. Situația s-a schimbat în acest an, când, în premieră, apicultorul își va plasa produsul gata ambalat, atât pe piața internă cât și cea europeană.

Deoarece până acum mierea se exporta, aceasta era ambalată și etichetată în țara în care ajungea sub marca: produs în Uniunea Europeană, fără ca măcar să fie indicată țara de proveniență. Acum, însă, lucrurile s-au schimbat.

Apicultorul are 10 tipuri de mere, pe care le ambalează în mod diferit. Sunt pentru cele mai diferite categorii de consumatori, începând de la cei din sectorul HoReCa, restaurante și brutării și până la ambalarea mierii în pliculețe de 12 grame care, de regulă, se adaugă în băuturile calde. Procesul de ambalate a înlesnit munca angajaților și a sporit capacitatea de producere.

Investiția totală în acest proiect a constituit 3,5 milioane de lei, dintre carea peste un milion au fost oferiți de către USAID, prin programul Agricultură performantă în Moldova.

Datorită utilajului de ambalare și etichetare achiziționat, producătorul susține că, în anul 2021, veniturile companiei vor crește cu aproximativ 30 la sută.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram