/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Zeci de monumente istorice din Chișinău, distruse. Unele clădiri - un adevărat pericol pentru pietoni

missing
05 aprilie 2021, ora 07:26

Cândva adevărate bijuterii arhitecturale, în prezent – clădiri ruinate. Peste 80 la sută dintre monumentele istorice din Chișinău sunt distruse. Unele dintre ele au devenit adevărate pericole pentru trecători, iar altele s-au transformat în refugiu pentru oamenii străzii.

Altădată, una dintre cladirile emblematice din Capitală, acum, o ruina. Vorbim despre Moara Roșie, una dintre primele mori cu aburi din Chișinău. Aceasta nu mai este funcțională de mai bine de 80 de ani după ce a fost distrusă de un incendiu. În timp, edificiul a fost transformat în monument istoric, iar autoritățile nu au investit nici măcar un leu pentru reabilitarea lui. Astfel că, în clădire și-au găsit refugiul oamenii străzii.

Aceasta nu este singurul monument istoric uitat de autorități. Timpul și indiferența au distrus și clădirea fostului gimnaziu de fete. Edificiul nu are acoperiș, iar pereții stau să cadă. Un alt monument arhitectural care se află chiar în inima Chișinaului este într-o stare jalnică. A intrat în istorie ca hotel și a funcționat mai mult de 70 de ani. I-a trecut pragul personalități notorii, iar acum a devenit un adevărat pericol pentru chișinăuieni.

Potrivit legii, autoritățile ar trebui să investească bani în întreținerea și reabilitarea clădirilor istorice. Realitatea însă ne arată că legea se respectă doar pe hârtie.

Și locuitorii capitalei consideră că aceste clădiri trebuiesc renovate.

În Chișinău sunt peste o mie de clădiri declarate monumente istorice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram